Krimi18. april 2022

Gemte 33 lig i kælderen: Dræberklovnen

Dræberklovnen “Pogo” fik børn til at grine, men i kælderen under hans hus fandt man 33 lig. Onsdag kan du blive klogere på den gruopvækkende historie, når Netflix udkommer med et afsnit om massemorderen
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/klovn_1.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

John Wayne Gacy er formentlig skyld i, at det stadig løber os koldt ned ad ryggen, når vi hører om cirkusklovne.

Han blev dømt for at lokke 33 uskyldige unge mænd til sit hjem, hvor han voldtog dem, torturerede dem og kvalte dem ihjel.

Han var kendt af politiet som seksualforbryder, men aldrig morder.

Onsdag 20. april kan du komme helt tæt på massemorderen, der narrede en hel bydel med sit tilforladelige klovnekostume, når Netflix frigiver en dokumentar om den gruopvækkende sag.

Se traileren til dokumentaren her:

Og det er en vild historie, der begyndte, da en betjent fattede mistanke til Gacy. Det skete en dag, hvor han var hjemme hos John Wayne Gacy, som skyllede ud i toilettet, og der pludselig steg en grum lugt af fordærvelse op.

Artiklen fortsætter efter billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/806343403861-1600x1197we.jpg

John Wayne Gacy i selskab med USA's førstedame Rosalynn Carter. Massermorderen havde godt ry i Chicago-forstaden Norwood, hvor han var en velrespekteret borger. Foto: Uncredited/AP/Ritzau Scanpix

Politiet begyndte at grave helt uvidende om, hvad der ventede dem i den mudrede jord i krybekælderen under John Wayne Gacys hus i Chicago-forstaden Norwood.

En af politiets teknikkere hoppede ned i krybekælderen, og inden for to minutter fandt han de første knogler.

Det var i midten af december 1978.

Massegraven

Hr. Gacy, der blev født af danske og polske forældre i Chicago i 1942, var ellers en velrespekteret forretningsmand og lokalpolitiker. Han var et kendt ansigt i byen. Mest fordi han også have erhvervet sig et klovnekostume, som han brugte til at underholde syge børn på hospitalet med og lave løjer.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/klovn_3.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

“Dræberklovnen” var en dygtig forretningsmand. Han bestyrede flere KFC-restauranter i Waterloo i Iowa. (Foto: Ritzau Scanpix)med naboer og venner til de fester, som han holdt.

Men det hele var en facade – et velpoleret dobbeltliv, som smuldrede, da politiet satte det første spadestik i den uhyggelige kælder.

Og hvor ondskabsfuld klovnen var, fik retsteknikerne at se, da de hev det ene lig efter det andet op af den mørke krybekælder.

Politiet gravede i tre måneder efter rester af lig. I marts 1999 lykkedes det dem at finde 29 drenge på Gacys grund – 27 af dem blev fundet i krybekælderen.

Første gang i fængsel

I 1968, da Gacy havde fået sit første barn med kollegaen Marlynn Myers, fik han sin første fængselsdom. Her inviterede ”Klovnen” den 15-årige Donal Vorhees hjem til sig, mens konen stadig lå på hospitalet. John drak teenageren fuld, viste ham pornofilm og overtalte ham til at udføre oralsex.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/19790317-233404-pf_2mb.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Naboerne i den lille by var i chok, da politiet bar de 27 drengelig ud af deres flinke nabos hus. (Foto: Ritzau Scanpix)

Da den unge dreng måneder senere tog mod til sig og fortalte sine forældre om den grumme oplevelse, viste det sig, at John Gacy havde gentaget overgrebene på flere andre drenge.

Han blev i december samme år idømt 10 års fængsel, og dagen efter søgte Marlynn om skilsmisse. Men allerede efter 18 måneder blev John Gacy løsladt på grund af god opførsel. Det skulle vise sig at være en fatal fejl.

For det var herefter, at de ubarmhjertige drab begyndte.

I juli 1972 giftede han sig på ny. Og da den nye kone sammen med sine to børn flyttede ind i huset på 8213 West Summerdale Avenue, flyttede hun også ind oven på liget af 15-årige Thomothy Jack McCoy.

Den unge dreng havde Gacy samlet op ved busterminalen i Chicago 2. januar samme år, han havde senere dræbt ham og begravet ham i krybekælderen.

Fast drabsrutine

Der skulle angiveligt så gå to år, før Gacy gjorde sig til herre over endnu et liv.

Mellem april og august 1976 myrdede Gacy otte drenge og unge mænd, der alle blev begravet i krybekælderen. Han havde efterhånden udviklet en fast rutine. Efter arbejde og i weekenderne samlede han teenagere og unge mænd op på busterminaler eller på byens bøssebarer.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/klovn_2.jpg
 (Foto: Discovery Networks Danmark)

I D-Play programmet “Seriemordere med Sebastian Richelsen” gennemgår de den brutale morders liv. (Foto: Discovery Networks Danmark)

Hjemme i huset overfaldt han sine ofre og gav dem håndjern på eller bandt dem på en anden måde, så de ikke kunne slippe fri. Derefter voldtog han dem og torturerede dem. Ofte var han iført sit klovnekostume under forbrydelserne. Og for at forhindre ofrene i at skrige proppede han deres undertøj ind i munden på dem.

“Kiss my ass”

Når Gacys ofre var døde, lagde han dem under sengen i 24 timer, før han gravede dem ned. I nogle tilfælde balsamerede han ofrene i garagen, inden han skaffede sig af med dem.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/klovn_1_0.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Aftenen inden sin henrettelse bestilte han en spand friteret kylling, friterede rejer, pomfritter, jordbær og en sukkerfri cola. (Foto: Ritzau Scanpix)

13. marts 1980 efter bare to timers votering kom dommen. John Wayne Gacy blev idømt 33 gange livstid og dømt til døden. Under retssagen havde han afsløret, at han havde smidt yderligere fire lig i den nærliggende flod.

14 år senere blev der gjort en ende på ”dræberklovnens” liv med en dødelig sprøjte til skue for alle de pårørende til hans mange ofre. ”Kiss my ass,” lød det fra ham kort før.

Netflix-dokumentaren "Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes" kan streames fra onsdag på Netflix.

Sponsoreret indhold