Krimi13. februar 2023 (opd. 13. februar 2023)

Frygter epidemi blandt danske unge: Spiser livsfarlige piller

Ekstremt vanedannende opioid-piller bliver mere og mere populære blandt unge
Pillerne kan på rekordtid ødelægge unge menneskers liv og føre dem ud i et misbrug, det er svært at stoppe.
Pillerne kan på rekordtid ødelægge unge menneskers liv og føre dem ud i et misbrug, det er svært at stoppe.
 Modelfoto: Colourbox

TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til tip@seoghoer.dk

Egentlig er det morfinpiller, et opioid, der kun bør udskrives af læger og gives til patienter mod stærke smerter i ryggen eller tænderne.

Men på gaden i Greve går de blandt andet under navnet "Dol" og her anvendes det som et rusmiddel.

Både blandt de unge, der går i byen med kokain på lommen, men i den grad også af dem der synes, at presset ved for eksempel at gå i gymnasiet er for voldsomt.

De er børn og unge helt ned i 14-årsalderen, der aldrig har rørt stoffer før. Men som ender i håbløs afhængighed af opioid-piller, skriver TV 2 Kosmopol.

Freja endte i misbrug

"Freja" var en af de unge, der aldrig havde rørt stoffer.

Alligevel udvikler hun på blot måneder en afhængighed så dyb, at den dosis, hun tager hver dag, ifølge hende selv er nok til at sende menigmand på hospitalet.

Den nu 17-årige pige begyndte det hele med en halv pille i et frikvarter for halvandet år siden. Det fortæller hun til TV 2 Kosmopol.

Ret hurtigt står det klart for hende, at den halve pille ikke umiddelbart giver en mærkbar effekt, så hun supplerer den hurtigt op med en halv mere.

På intet tidspunkt får hun oplevelsen af, at det, hun gør, er farligt, og det, hun indtager, kan sættes i bås med narkotika.

Folk omkring Freja gør forbruget af pillerne til noget meget normalt, synes hun.

Den ene halve pille tager den næste, og på et år opbygger hun en tolerance, der kræver, at hun tager 800 milligram Dolol om dagen for at få en virkning.

Til sammenligning er en almindelig dosis, hvis man eksempelvis har fået fjernet sine visdomstænder, 150 milligram i døgnet.

Freja ender til sidst med at kæmpe sig ud af sit misbrug, så hun nu er stoffri.

Men vejen derhen var ikke nem.

Både fordi hun er umyndig og derfor blev nødt til at gå til bekendelse overfor sine forældre, som et led i den behandling hun modtager på misbrugscenteret.

Og så fordi, at Freja aldrig har modtaget lægelig hjælp til at trappe ud af sit brug af opioider.

Det er på trods af, at flere fagpersoner, TV 2 Kosmopol har talt med, understreger, at man skal have fokuseret lægefaglig hjælp til at lave en gradvis udtrapning, når man er afhængig af smertestillende medicin herunder opioid-piller.

At stoppe af egen kraft fra den ene dag til den anden kan nemlig være farligt. Og fører til voldsomme abstinenser.

- Jeg tog ikke opioid-piller, fordi jeg har det svært. Det var bare dejligt. Og så behøver jeg ikke tænke på, hvad de andre tænker om mig. Hvis jeg fik stillet høje krav i skolen, så ville jeg turde sige noget og turde at fremlægge, forklarer hun til TV 2 Kosmopol.

Hvis nu jeg gik ud i den by, du kommer fra og spurgte 100 på din alder, hvor mange tror du så, der kender til det her stof?

- 90 procent, vurderer Freja.

Freja er ikke pigens rigtige navn.

Hun er anonym, da hun i dag er kommet på rette spor og ikke ønsker, at hendes tidligere misbrug skal påvirke hendes fremtid.

TV 2 Kosmopol er bekendt med hendes fulde navn og identitet.

Og det er kun et fåtal af dem, der indtil nu har fundet vej til det kommunale misbrugsbehandlingstilbud.

Men de unge, der trods alt havner i kommunens misbrugscenter, forklarer, at mange i deres omgangskreds endnu ikke er nået til erkendelsen af, at de har et alvorligt misbrug, der kræver en professionel hånd.

HAR DU DET SVÆRT?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.

Ring til Livslinien på 70 201 201.

Livslinien har åbent året rundt fra 11-05.

I stedet passer de flittigt deres daglige misbrug af opioidpiller i det skjulte. Bare for at være i stand til at stå ud af sengen, møde op i skolen eller passe et fritidsarbejde.

Og siden august 2022 har misbrugsterapeuterne i ungemisbrugscenteret Omega i Greve, Rikke Schwerdfeger og Christina Ekmann, set en alarmerende udvikling.

Det får dem nu til at råbe vagt i gevær.

De er bekymrede for, at byens unge står midt i en regulær opioidtrend - en epidemi.

- Når jeg spørger de unge, jeg har haft samtaler med, om de kender til de her opioidpiller, siger de "ja, alle kender til det, alle kan få dem". Og når vi spørger ind til det, så kender de i hvert fald til fem eller ti andre, der tager det her, siger misbrugsterapeut Christina Ekmann til TV 2 Kosmopol.

- Jeg tænker, at vi ikke kan redde det her i morgen. Bussen er kørt. Lavinen er rullet, supplerer Rikke Schwerdfeger, misbrugsbehandler i Omega, Greve.

Det bakkes op af Per Bjørn Føge Jensen, afsnitsansvarlig overlæge i Tværfagligt Smertecenter på Rigshospitalet, der vurderer, at en dosis så stor "i værste fald kan få du og jeg til at holde op med at trække vejret".

Sponsoreret indhold