Krimi29. juni 2023

Forsvarer om Thomas Thomsens reaktion: - Han er da godt og grundigt træt af det

Thomas Thomsen er i byretten netop blevet idømt forvaring for det særdeles brutale drab på Mia Skadhauge Stevn
Mette Grith Stage
Mette Grith Stage har ført sagen i byretten for sin klient Thomas Thomsen
 Foto: Dan Mariegaard

- Han er da godt og grundt træt af det, siger forsvarer Mette Grith Stage, da pressen spørger ind til hendes klient reaktion kort efter han er blevet idømt forvaring i Retten i Aalborg.

- Han havde håbet på at få en tidsbestemt straf, hvis man altså kan tale om at håbe i en sag, hvor man har gået efter frifindelse, siger hun.

Forsvareren slår samtidigt fast, at hendes klient fastholder sin uskyld i de alvorligste forhold. Der var da heller ikke brug for betænkningstid efter dommen, før hun på hendes klients vegne kunne meddele, at de ankede dommen til landsretten.

Her håber de på at få ham frifundet for det, han ikke har erkendt eller alternativt at få straffen nedbragt.

Forsvareren satte også ord på sin egen faglige skuffelse, da hun havde gået efter 16 år, men noterede sig, at retten havde valgt at lægge sig mellem anklagerens påstand om livstid og hendes påstand.

Thomas Thomsen er blevet idømt forvaring, der kan kaldes landets anden strengeste straf efter fængsel på livstid.

Det var et splittet nævningeting, der landede på den straf. Der var fire stemmer på livstid, seks stemmer for forvaring og 2 stemmer for fængsel i 16 år. De tre juridiske dommeres tæller altså dobbelt.

Onsdag blev han fundet skyldig i forsøg på voldtægt, drab og usømmelig behandling af lig.

Forvaring 

Forvaring er formelt set ikke en straf, men en foranstaltning, der kommer i stedet for straf, når man vurderer at den dømte er særligt farligt. På den måde minder forvaring om livstid. Dommen er nemlig heller ikke tidsbegrænsning.

Forvaring kan kun gives, hvis den dømte anses for at være farlig. Formålet med forvaring er at beskytte samfundet mod den pågældendes farlighed.

En undersøgelse af forvaringsdomme fra 2018 viste, at forvaringsdømte gennemsnitligt havde siddet fængslet over 13 år. Det er nogle år lavere end gennemsnittet for livstid, som er lovens strengeste straf.

Hvis man får forvaring for drab, kan man først anmode om udgang fra Kriminaforsorgen efter mindst 10 års afsoning. Det vil sige, at en drabsmand reelt ikke kan prøveudskrives fra sin forvaringsdom, før der er gået minimum 10 år.

Sponsoreret indhold