Krimi12. marts 2024 (opd. 12. marts 2024)

Forsker om 13-årig piges død: Sjældent med så ungt offer for partnerdrab

Seniorforsker Mai Heide Ottosen mindes ikke at have set et partnerdrab tidligere, hvor offeret har været så ungt, som i drabet i Hjallerup
Seniorforsker ved Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Mai Heide Ottosen, mindes ikke tidligere sager, hvor en så ung person som den 13-årige pige er blevet offer for partnerdrab.
Seniorforsker ved Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Mai Heide Ottosen, mindes ikke tidligere sager, hvor en så ung person som den 13-årige pige er blevet offer for partnerdrab.
 Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det er meget usædvanligt, at et offer for et partnerdrab er så ungt, som i sagen, hvor en 13-årig pige er blevet dræbt i Hjallerup i Nordjylland.

Det siger Mai Heide Ottosen, som er seniorforsker ved Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Hun mindes ikke tidligere sager, hvor en så ung person er blevet offer for partnerdrab.

- Offeret er meget ungt i denne her sag. Jeg tror ikke, jeg har set et partnerdrab, hvor offeret har været så ungt, siger Mai Heide Ottosen.

Hun har forsket i drab på børn i forbindelse med partnerdrab og har i den forbindelse set på sager fra 1986 og frem.

Mandag aften blev en 13-årig pige fundet svært kvæstet ved varmeværket i Hjallerup. Kort efter blev hun erklæret død på stedet, oplyste Nordjyllands Politi natten til tirsdag.

En 17-årig dreng er sigtet for drab og voldtægt i forbindelse med sagen. Han erkender vold med døden til følge, men nægter sig skyldig i anklagen om voldtægt og drab.

Ifølge politiet har de to haft et kæresteforhold, som for kort tid siden er ophørt. Motivet er tirsdag ikke kendt.

Også organisationen Danner, som arbejder for at stoppe vold mod kvinder og børn, påpeger, at det er meget usædvanligt, at partnerdrab sker mellem par, som er så unge.

- Det er yderst sjældent, at der sker partnerdrab blandt mindreårige kærester, siger direktør for Danner Mette Marie Yde.

Hos organisationen Bryd Tavsheden har generalsekretær Isabella Wedendahl ikke tidligere hørt om partnerdrab begået mellem børn.

Bryd Tavsheden er en frivillig forening, der arbejder for at oplyse, forebygge og afhjælpe vold mod børn og unge i nære relationer.

Isabella Wedendahl kender dog til eksempler på vold og voldtægt i kæresteforhold, hvor de involverede er under 18 år.

- I nogle tilfælde er det unge piger, som aldrig har haft en kæreste før. Det kan være svært at kende grænserne for, hvad der er okay i et forhold, siger hun.

I en rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor fra januar 2024 fremgår det, at hvert femte drab begået i Danmark mellem 2017 og 2021 var et partnerdrab.

Det gør det til den næstmest hyppige type af drab i perioden efter drab i kriminelt miljø.

Partnerdrab omfatter i rapporten drab, hvor offeret og gerningspersonen var kærester, gift, ekskærester, skilt eller separeret på tidspunktet for drabet.

Fra 2017 til 2021 skete der 46 partnerdrab, hvoraf 38 af de dræbte var kvinder. Alle de kvindelige ofre for partnerdrab blev dræbt af mænd.

Sponsoreret indhold