Krimi9. marts 2021

Førte an i drabelige uroligheder i USA: Nu er han ikke til at kende

Jacob Chansley blev verdenskendt, da han - efter det fatale stormløb - iført horn og et spyd i hånden indtog talerstolen i den amerikanske Kongres
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20210110-230548-2_24mb.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

Med pels og horn på hovedet og et spyd i hånden blev han ansigtet på de drabelige uroligheder, der 6. januar fandt sted ved kongressen i USA.

I ansigtet var han malet med de amerikanske farver, maven var bar og han hylede som en ulv. Billederne af den ledende figur af konspirationsbevægelsen QAnon – også kendt som ”Q Shaman” – gik hurtigt verden rundt.

I et interview sidste år med The Arizona Republic udtalte han, at det er et bevidst valg, at han ofte er klædt i ansigtsmaling, pelshat og har overkroppen bar. Det er nemlig for at tiltrække opmærksomhed, sagde han sidste år.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/20210205-151805-2_20mb.jpg

"Q Shaman" er nærmest uigenkendelig uden sin karakteriskte pelshue og hat (Foto: Ritzau Scanpix)

Efter de fatale uroligheder blev ”Q Shaman” anholdt i Phonix Arixona, og har sidden siddet varetægtsfængslet - og bag tremmer er det tydeligvis hverken formentligt hverken muligt eller nødvendigt at skille sig ud.

For al pompen og pragten i udklædningen er væk og nu kæmper konspirationsteoretikerne ikke længere for sin tidligere præsident, men for sig selv og sin frihed.

Det er dog endnu ikke lykkedes. Mandag besluttede en dommer, at den selvudnævnte shaman, der uden udklædningen nærmest ikke er er til at kende, er for farlig til at sætte på fri fod, og at han altså skal blive bag tremmer, mens hans sag bliver vurderet.

Begrundelsen lyder på, at Jacob Chansley ikke viser nogen form for anger, og retten vurderer, at han kunne være i stand til at planlægge endnu et angreb mod den amerikanske regering.

- Tiltalte karakteriserer sig selv som en fredelig person, der blev budt velkommen i Capitol-bygningen 6. januar af politibetjente. Retten finder ingen af hans mange forsøg på at manipulere bevismateriale overbevisende, skriver dommerne i en erklæring ifølge CNN.

Chansley har erkendt, at det var en fejl, at deltage i det fatale stormløb mod Kongressen.

Fire personer mistede livet under urolighederne, der opstod da Joe Biden officielt skulle godkendes som præsident.

QANON

QAnon er en højreorienteret konspirationsteori, der blandt andet omhandler et hemmeligt plot med Donald Trump.

Plottet er ifølge QAnon orkestreret af en magtfuld elite, der styrer verden. Den magtfulde elite driver desuden – ifølge QAnon – en satanistisk pædofiliring, hvor de tapper livsforlængende kemikalier fra børns blod.

Konspirationsteorien opstod i 2017 med et indlæg på sociale medier af en bruger med brugernavnet Q.

Under coronapandemien er tilhængerne af QAnon vokset markant.

Sponsoreret indhold