Krimi21. november 2022

Finder store mængder ulovligt fyrværkeri

Med halvanden måned til nytår har Toldstyrelsen allerede tilbageholdt over et halvt ton ulovligt fyrværkeri
Der er mange muligheder for at købe fyrværkeri lovligt. Alligevel hentes der ulovlige "knaldvarer" i stor mængder til landet.
Der er mange muligheder for at købe fyrværkeri lovligt. Alligevel hentes der ulovlige "knaldvarer" i stor mængder til landet.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Toldere har i 2022 tilbageholdt 528 kilo ulovligt fyrværkeri.

Det oplyser Toldstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Vi finder traditionelt mere ulovligt fyrværkeri frem mod nytår, men mængderne er vokset de seneste par år, siger kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund, i pressemeddelelsen.

Toldstyrelsen har siden 2018 oplevet en tredobling i mængden af tilbageholdt fyrværkeri. I 2018 blev der tilbageholdt 321 kilo over hele året, mens det tal i 2021 var steget til 1134 kilo.

- Den store stigning skyldes primært, at vi har øget opmærksomheden og kontrollen fra Toldstyrelsens side, siger Jesper Christiansen, der er funktionsleder i Toldstyrelsen.

Når 2022 er omme, er forventningen hos Toldstyrelsen, at mængden af tilbageholdt, ulovligt fyrværkeri vil være på samme niveau som i 2021.

Toldstyrelsen oplyser, at en stor del af det ulovlige fyrværkeri kommer fra Østeuropa. Her finder de alt fra kanonslag, batterier og diverse slags knaldfyrværkeri til røggranater, romerlys og nødraketter.

- Det, der er vigtigst, er, at vi ikke ved, hvordan det er produceret. De overholder formodentlig ikke de almindelige produktsikkerhedsregler. Derfor er det ekstremt farlige produkter, der kommer ind i landet, siger Jesper Christiansen.

I Danmark er det kun muligt at købe fyrværkeri fra den 15. december og frem til 31. december.

Toldstyrelsens anbefaling er derfor klart, at borgerne holder sig til at købe fyrværkeri i de godkendte salgssteder i Danmark.

- Så er man i hvert fald på den sikre side i forhold til, at man har godt og sikkert fyrværkeri mellem sine hænder, siger funktionslederen i Toldstyrelsen.

Det er kun tilladt at affyre fyrværkeri i Danmark fra den 27. december og frem til og med 1. januar.

Sponsoreret indhold