Krimi20. december 2023

Field's-skytte skal anbringes på Sikringen

Det faktum, at en 23-årig mand har haft gavn af behandling efter Field's-skyderi, kan ikke ændre dom til topsikret afdeling. Det afgjorde Østre Landsret onsdag

Østre Landsret valgte onsdag at stadfæste dommen til en nu 23-årig mand, som var tiltalt for at gå ind i indkøbscenteret Field's på Amager i juli 2022 bevæbnet med en riffel.

Her dræbte han tre mennesker med skud og forsøgte desuden at dræbe flere andre.

I landsretten har sagen alene handlet om, hvorvidt manden er så farlig, at han skal anbringes på den topsikrede psykiatriske afdeling - Sikringsafdelingen - uden længstetid. Det indebærer, at han skal sidde der, indtil en dommer måtte afgøre andet.

- Jeg var meget syg i 2022. Jeg har fået det bedre, efter at jeg har fået antipsykotisk behandling, lød det fra den tiltalte, da han fik det sidste ord inden dommen.

Den lyshårede mand var iklædt en ternet skjorte. Han støttede sig til nogle noter, da han talte i retten.

Han er vurderet sindssyg og er derfor fritaget for straf. Men selv om man er fritaget for straf, kan man blive dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling.

Det idømte Københavns Byret ham i sommer.

Byretten valgte at følge en anbefaling fra Retslægerådet om, at det skulle være på Sikringsafdelingen - også kaldet Sikringen.

Sikringen er den eneste psykiatriske afdeling af sin art i Danmark. Den huser personer, som er såkaldt "udtalt farlige". Det er sjældent, at en domstol dømmer en tiltalt til anbringelse der.

Den 23-åriges advokat, Luise Høj, mente, at det var tilstrækkeligt, at han blev på den afdeling, hvor han har været indlagt, siden han blev varetægtsfængslet.

- Jeg mener, at man kan slå den ramme om det, at han var farlig den 5. juli 2022, men at han til det sidste forsøgte at komme ud af det, sagde advokaten.

Hun lagde vægt på en udtalelse fra en overlæge på hans nuværende afdeling om, at han havde haft gavn af sin behandling efter skyderiet.

Ifølge advokaten tydede det på, at han formentligt kunne behandles.

To sagkyndige fra Styrelsen for Patientsikkerhed har vurderet, at han var fejldiagnosticeret og undermedicineret før skyderiet.

Men det kunne ikke ændre dommen, afgjorde landsretten.

Derfor blev afgørelsen den samme. Den 23-årige mand skal anbringes på Sikringsafdelingen, når der er plads.

Sponsoreret indhold