Krimi26. januar 2024 (opd. 26. januar 2024)

Fejlfængslet i Danmark: Nu vil han have millioner

Den danske stat risikerer millionerstatning til forretningsmand, der blev fængslet uden bevis. Rigsadvokatens undersøgelse af russisk udleveringsanmodning kritiseres nu af advokat

Den danske stat mødes med et krav om erstatning, fordi en græsk-russisk forretningsmand i tre måneder uberettiget var anbragt i Vestre Fængsel i København.

Fængslingen var begrundet med, at Rusland havde efterlyst manden i forbindelse med en straffesag.

Kravet kan løbe op i flere millioner kroner, oplyser hans advokat.

I sidste uge blev den 46-årige mand løsladt, og Københavns Byret har netop i en kendelse bestemt, at manden ikke skal udleveres til Rusland.

Der er risiko for, at hans menneskerettigheder vil blive krænket, ligesom der savnes bevis i den russiske sag.

Forretningsmanden bor til daglig i Thessaloniki i Grækenland, hvor han driver firmaer inden for shipping.

- Jeg har mistet tre millioner euro på det her, udbrød den frustrerede mand under et af retsmøderne i sagen.

Fængslingen skyldtes, at rigsadvokaten skulle undersøge den russiske anmodning om udlevering nærmere, efter at betjente 13. oktober havde anholdt ham i Kastrup Lufthavn, da han ville rejse hjem til Grækenland.

Men allerede i oktober stod det klart, at han var uskyldig, lyder det fra hans advokat, Asser Lyngs Gregersen.

Han sendte nemlig dengang de danske myndigheder en frifindende dom fra Rusland og en retslig afgørelse fra Grækenland, som havde afvist udlevering.

- Under de omstændigheder var det selvfølgelig svært at være i fængsel, når nu alle vidste, at han var uskyldig og ikke kunne udleveres, skriver advokaten i en kommentar til forløbet.

Undervejs spurgte rigsadvokaten de russiske myndigheder om fængselsforholdene ved en udlevering. Svaret var detaljeret og handlede om placering i en celle med fire senge i et arresthus i Krasnador Kraj og om senere afsoning i en straffekoloni i samme by.

Helt unødvendigt, mener advokat Asser Lyngs Gregersen.

- Især virkede det overflødigt at bruge så lang tid på at spørge de russiske myndigheder, om de havde tænkt sig at overholde min klients menneskerettigheder, når det var klart, at ingen kunne tro på svaret fra Moskva, og at russerne helt oplagt ikke formår at blot foregive at gennemføre en retfærdig straffeproces, skriver han.

Men hos rigsadvokaten afvises kritikken. Man har pligt til at undersøge anmodninger om udlevering, og det er ofte en langstrakt proces. Det tager også tid af verificere oplysninger fra den efterlyste, lyder det fra vicestatsadvokat Kirstine Troldborg.

- Sagen er blevet behandlet så hurtigt, som det har været muligt, siger hun.

Sponsoreret indhold