Krimi25. oktober 2021

Falske børnebørn franarrede ældre knap en million kroner

En 33-årig mand er idømt fire års fængsel og udvisning i 10 år for omfattende svindel mod ældre
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20210902-163616-l-1920x1280we.jpg
 Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Gennem otte måneder fra efteråret 2018 til sommeren 2019 forsøgte en 33-årig mand systematisk over telefonen at narre fremmede ældre til at udlevere penge.

Flere gange lykkedes det, og samlet resulterede bedrageriet i et udbytte på over 900.000 kroner. Ofte blev der spundet en historie om, at et barnebarn, oldebarn eller en nevø havde brug for penge til en ny bil.

Mandag er den 33-årige Romeo Nguyen Lam i Østre Landsret blevet idømt fire års fængsel og udvisning af Danmark med indrejseforbud i 10 år.

Han var ikke alene om svindlen.

I december sidste år blev han sammen med en kvinde og en anden mand dømt i sagen ved Retten på Frederiksberg. Som den eneste valgte Romeo Nguyen Lam at anke dommen til landsretten.

Ofrene var blandt andet fra Odense, Fredericia og Glostrup. Flere er i 80'erne, og den ældste er 98 år.

Det lykkedes 11 gange for gerningsmændene at bedrage ældre mennesker, der gerne ville hjælpe et familiemedlem i knibe.

De betalte mellem 15.000 og 287.000 kroner. Nogle gange blev store kontantbeløb hentet i hjemme hos de ældre, hvor personen, der mødte op, påstod at være en kammerat til den unge slægtning.

I andre tilfælde blev pengene overført til de tiltalte via banken. I alt blev der foretaget 657 opkald. Trioen blev foruden groft bedrageri dømt for forsøg på bedrageri for over 600.000 kroner.

Det spiller ind på strafudmålingen, at Romeo Nguyen Lam i 2018 blev dømt i en anden sag om bedrageri mod ældre mennesker.

Østre Landsret valgte at skærpe fængselsstraffen fra tre år og ni måneders fængsel til fire års fængsel. Til gengæld lempede den udvisningsdommen. I byretten blev han udvist for bestandigt.

Ifølge Romeo Nguyen Lams forsvarer, advokat Anders Rohde, er der ikke andre eksempler på, at personer, der er født og opvokset i Danmark, udvises for økonomisk kriminalitet.

Han vil derfor forsøge at indbringe sagen for Højesteret

Sponsoreret indhold