Krimi7. september 2023

Fængselsbetjente stærkt bekymret: - Vi har ikke mandskabet

Fængsler og arresthuse er i forvejen fyldt, og fængselsbetjente er under stort pres, advarer forbundsformand.
Fængselsbetjente frygter politikernes nye linje, hvor de vil straffe hashkøb med fængsel. - Vi har ikke mandskabet til det, lyder det fra Fængselsforbundet.
Fængselsbetjente frygter politikernes nye linje, hvor de vil straffe hashkøb på Pusher Street med fængsel. - Vi har ikke mandskabet til det, lyder det fra Fængselsforbundet.
 Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Regeringen vil straffe hashkøbere med fængsel

Mangel på fængselsbetjente kan spænde ben for regeringens planer om at forhøje straffen for handel og besiddelse af stoffer.

Det siger Bo Yde Sørensen, formand for Fængselsforbundet, der er en fagforening for fængselsbetjente.

Han reagerer på meldingen fra regeringen om, at det skal kunne straffes med fængsel, anden gang man tages i besiddelse af hash eller handel med hash i området omkring Christiania.

- Det må jo aldrig blive antallet af pladser i Kriminalforsorgen, der regulerer, hvordan lovgivere skal indrette straffeloven.

- Men når det er sagt, så er jeg nødt til at sige, at vi ikke har mandskabet til at drive Kriminalforsorgen, som det ser ud i dag, siger han.

Der er ifølge forbundsformanden stor mangel på fængselsbetjente til at bemande fængsler og arresthuse landet over.

Med regeringens planer om strafskærpelse for hashkøbere og -sælgere er der udsigt til, at der bliver brug for mere plads og flere hænder til at tage sig af indsatte.

Bo Yde Sørensen nævner, at der for ti år siden var cirka 2700 fængselsbetjente til at tage sig af 3600 indsatte. Nu er der 1875 ansatte til at tage sig af 4300 indsatte.

Særligt Vestre Fængsel, der er landets største arresthus, er ifølge formanden under stort pres.

- Der er en overbelægning på 50 mand, og Ombudsmanden har netop været ude at sige, at det går ikke, siger Bo Yde Sørensen.

Han henviser til, at Ombudsmanden for nylig meddelte, at der på baggrund af klager over besøgsforholdene i Vestre Fængsel nu skal indledes en undersøgelse.

Der er ifølge forbundsformanden to knapper, man skal skrue på, for at skaffe flere hænder til at drive fængslerne:

- Der skal rekrutteres flere nye betjente, og vi skal gøre det mere attraktivt at være i Kriminalforsorgen, så vi kan holde på de erfarne fængselsbetjente, der forlader os, fordi det er for surt at være her, eller fordi de bliver syge af arbejdet.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) siger til DR, at regeringen arbejder på at skabe bedre vilkår for den pressede kriminalforsorg.

Han henviser til, at der er iværksat initiativer til at fastholde fængselsbetjente, ligesom regeringen planlægger at opføre et fængsel i Kosovo for udvisningsdømte.

Sponsoreret indhold