Krimi11. november 2019

Få overblikket: Dagens vildeste - og mest uventede - afsløringer i retten

Mandagens retsmøde mod svindeltiltalte Britta Nielsen blev en på mange måder bemærkelsesværdig affære. Her giver vi dig det fulde overblik over de vigtigste – og mest uventede – afsløringer fra dagens retsmøde
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20181108-140312-l_24mb.jpg
 Foto: Ritzau/Scanpix/Phill Magakoe

Mandagens retsmøde mod 65-årige Britta Nielsen blev på mange måder bemærkelsesværdig.

Det var nemlig den svindelsigtedes tur til at afgive forklaring i Københavns Byret.

Iklædt sort tøj og med sine briller hængende i en snor om halsen tog Britta Nielsen plads i vidneskranken omkring klokken 09:45 for at give sin version af sagen, der handler om svindel for i alt 117 millioner kroner.

SE og HØR giver dig her det fulde overblik over dagens vigtigste – og mest uventede – afsløringer fra retsmødet:

Økonomiske kvaler

I retten forklarede Britta Nielsen, at svindlen begyndte, fordi hun og mandens økonomi hang i laser. På det tidspunkt havde parret tre børn.

- Der var udgifter, som jeg ikke kunne betale. Jeg var kommet i Riebers. Vi havde weekendarbejde og aftenarbejde. Men vi kunne ikke arbejde hele tiden på grund af børnene, forklarede Britta Nielsen i retten.

Til sidst var problemerne så store, at Britta Nielsen blev indkaldt til samtaler med banken, fordi hun ikke overholdt indbetalingerne.

Familietragedier

Britta Nielsen forklarede også, at hendes familie var ramt af sygdom – og at sygdommene tærede hårdt på hende og resten af familien.

Hendes mand var hjertesygsyg, hendes far var kræftsyg, mens hendes mor var psykisk syg.

I retten fortalte Britta Nielsen, hvordan hendes mor flere gange havde forsøgt at tage sit eget liv.

- Sygdom fyldte faktisk mere end vores økonomi. Det er ikke pengene, der har fyldt hos mig, fortalte Britta Nielsen.

Hendes mand døde i december 2005. På det tidspunkt havde Britta Nielsen svindlet i flere år.

Da Britta Nielsen fortalte om sin familiesituation, knækkede hendes stemme – og hun fik overrakt en serviet af sin forsvarsadvokat.

Faldt for fristelsen

Britta Nielsen forklarede videre, at hun havde fundet en brist i systemet, der gjorde det muligt for hende at svindle – og at hun faldt for denne fristelse:

- Jeg havde fundet en brist i systemet, der kunne udnyttes. Der var udgifter, som jeg ikke kunne betale. Jeg var kommet i Riebers, lød det fra Britta Nielsen.

Opdaget af manden

En af Britta Nielsens allernærmeste, hendes egen mand, opdagede hendes svindelnummer og bad hende om at stoppe – mange år før hun blev stoppet og anholdt.

Britta Nielsen fortalte i retten, hvordan hendes mand havde opdaget, hvad hun havde gang i.

- Den første overførsel jeg nogensinde lavede. Den opdagede min mand. Der kom et kontoudtog med posten. Han kunne se, at jeg havde overført nogle penge. Han blev frygteligt forskrækket, og jeg lovede at overføre pengene tilbage igen.

- Men jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle gøre det. Derfor brugte jeg pengene, uden at sige det, forklarede Britta Nielsen i retten mandag formiddag.

I retten kom det frem, at Britta Nielsen nåede at overføre 49 beløb – svarende til i alt 8,4 millioner kroner – inden hendes mand døde i 2005.

Anklageren ville vide, hvordan han ikke opdagede de mange overførsler.

- Jeg ved ikke, hvordan han kunne undgå at opdage det. Vi talte ikke så meget om økonomi. Han havde ikke føling med økonomien derhjemme.

Det var en afhængighed

Britta Nielsen kaldte selv svindlen for en afhængighed, hun ikke kunne styre.

- Det bliver på en eller anden måde, noget som jeg ikke kan lade være med at gøre.

- Jeg begynder at bruge penge på mig selv. Jeg begynder at bruge penge på noget af det, som mine børn har drømt om, fortalte Britta Nielsen, der under sin forklaring kaldte det for en afhængighed:

- Det bliver en slags afhængighed. Jeg går bare ind og tager de penge, som jeg har brug for til at købe de ting, som jeg har lyst.

I retten fortalte Britta Nielsen blandt andet, at de mange penge blev brugt på biler og heste. Og da hestene både skulle opstaldes og plejes, havde hun brug for mange penge – penge hun så erhvervede sig ved at svindle på sit arbejde.

Britta: Sådan svindlede jeg

I retten gav Britta Nielsen for sin første gang sin egen forklaring på, hvordan den omfattende millionsvindel kunne finde sted.

Hun tilgik systemerne fra sit skrivebord i Socialstyrelsen. Her oprettede hun fiktive projekter, der herefter modtog penge. Pengene endte dog på Britta Nielsens egne konti.

Under sin forklaring fortalte Britta Nielsen, at hun hver gang foretog en vurdering og kun tog penge, der var i overskud.

- Jeg tog ikke penge fra rigtige projekter. Det var penge, som ikke blev brugt det år.

Opfandt kodenavn

I retten forklarede Britta Nielsen, at man skal bruge et navn på den ansvarlige ansøger, når vedkommende søger om penge til et projekt fra de offentlige midler.

Det samme skulle Britta Nielsen, når hun oprettede en fiktiv sag.

Britta Nielsen kunne selvsagt ikke bruge sit eget navn, og derfor opfandt hun et kodenavn: Markov.

- Jeg skulle have lavet noget arbejde i mit hus i Hvidovre. Jeg lejede et rækkehus, hvor de arbejdere skulle bo. Personen, der lejede huset ud, hed Markov. Derfor brugte jeg det navn på mange af ansøgningerne, forklarede Britta Nielsen.

Konstant bange

Ifølge tiltalen har Britta Nielsen svindlet for svimlende 117 millioner kroner i en periode, der strækker sig over 25 år.

I retten forklarede Britta Nielsen mandag, at hun gennem hele sin svindel-periode frygtede at blive opdaget:

- Jeg har været bange hele tiden for at blive opdaget. Jeg har sådan set været bange for at blive opdaget fra første gang, at jeg overførte penge.

Forsøgte at stoppe, men kunne ikke

Frygten for at blive opdaget fik flere gange Britta Nielsen til at forsøge at stoppe sit svindleri.

Men hun kunne ikke, fortalte hun i retten mandag:

- Det har været en afhængighed for mig. Jeg har ikke lyst til at gøre det, men jeg kan ikke stoppe og har været bange for hver gang jeg overførte at blive opdaget. Men det er nogle penge, som jeg ikke kan lade være med. Jeg forsøgt at stoppe, men jeg kan ikke, forklarede Britta.

- Jeg har en del ting, som jeg skal betale til. Jeg har anskaffet mig en del heste, som der skal betales til. De skal have opstaldning, nye sko og pleje. Samtidig har jeg også købt en del biler, der skal have service. Jeg har en familie, som jeg har givet ting. De ved ikke, at jeg har taget pengene.

Sagen der fældede hende

Som et af de sidste punkter under mandagens retsmøde blev Britta Nielsen konfronteret med den sag, der endte med at fælde hende sidste år.

Sagen stammede fra Roskilde Kommune, hvor en medarbejder hos kommune begyndte at undre sig, fordi vedkommende ikke kunne få pengene omkring nogle tilskudsmidler til at stemme.

Medarbejderen undrede sig over, hvor pengene var blevet af. Britta Nielsen havde overført dem til sig selv. Det drejede sig om et beløb på 69.000 kroner, som Britta Nielsen havde overført til sin egen konto.

Sagen mod Britta Nielsen fortsætter tirsdag. Følg med på sh.dk.

Sponsoreret indhold