Krimi18. maj 2021

EMA undersøger mulig sammenhæng mellem hjertesygdom og Pfizer-vaccine

Flere unge israelere har fået en sjælden betændelse i hjertemusklen efter at have modtaget vaccinen fra Pfizer/BioNTech
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Flere israelske medier beretter om, at Pfizer/BioNTech-vaccinen muligvis kan være skyld i en sjælden hjertelidelse hos unge mennesker.

Det skriver Politiken.

Ud af cirka fem millioner vaccinerede, har 62 fået den sjældne hjertesygdom myocarditis inden for få dage efter vaccination. En 22-årig kvinde og en 35-årig mand er død. Langt de fleste har fået sygdommen efter andet vaccinestik, og størstedelen er mænd under 30 år.

Sygdommen giver en sjælden betændelse i hjertemuskulaturen.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) er opmærksomme på sygdomsforløbet, men oplyser, at det er for tidligt at sige, om der er en direkte sammenhæng mellem vaccinen og hjertebetændelsen.

EMA’s sikkerhedskomité har bedt Pfizer og Moderna om at levere yderligere analyse af sagerne. Desuden oplyser Pfizer, at der ikke er indikation på, at vaccinen har udløst sygdommen.

”Vi har ikke observeret en højere forekomst af myocarditis, end hvad man må forvente i befolkningen generelt. Der er på nuværende tidspunkt ikke basis for at konkludere, at myocarditis er en risiko, som associeret med brug af vores vaccine,” lyder det i et skriftligt svar til Politiken.

Sygdomsforløbet vækker dog ikke bekymring hos Jakob Stensballe, der er overlæge og blødningsekspert på Rigshospitalet og medlem af Sundhedsstyrelsens coronaekspertgruppe.

- Personligt er jeg ikke så bekymret for, om vaccinen måske kan udløse myocarditis, selvom vi naturligvis skal holde øje med det. For hvis det opstår hos vaccinerede, så kender vi lidelsen og har gode behandlinger, der hjælper, siger han til Politiken.

Sponsoreret indhold