Krimi 7. april 2021

EMA: Mulig sammenhæng mellem blodpropper og AstraZeneca-vaccinen

Det Europæiske Lægemiddelagentur oplyser, at man har fundet sammenhæng mellem særlige tilfælde af blodpropper og vaccinen fra AstraZeneca
Foto: MEGA

Onsdag eftermiddag har Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) oplyst, at der er en mulig og meget sjælden sammenhæng mellem særlige blodproptilfælde og vaccinen, Vaxzevria, fra AstraZeneca.

Derfor bør det listes som en meget sjælden bivirking, at man kan få blodpropper af vaccinen.

De fleste tilfælde er set hos kvinder, der er under 60 år, og inden for to uger efter vaccinationen.

EMA's undersøgelse kan dog ikke konkludere, om alder og køn kan udgøre en øget risiko.

Det er stadig EMA's vurdering, at fordelene ved brugen af AstraZeneca-vaccinen overstiger risikoen, fordi bivirkningerne er så sjældne.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Risikoen for at dø af covid-19 er langt større, end risikoen for at dø af bivirkninger fra vaccinen, siger direktør i EMA, Emer Cooke.

Det er dog vigtigt, at man søger lægehjælp, hvis man oplever symptomer, når man har modtaget vaccinen.

Symptomerne, man skal være opmærksom på, tæller åndedrætsbesvær, smerte i brystet, hævelse i benet, mavesmerter, hovedpine og slørret syn og små blodprikker under huden.

Flere lande, heriblandt Danmark, valgte i marts at suspendere brugen af vaccinen fra AstraZeneva på grund af risikoen for blodpropper.

Der er dog flere lande, der har valgt at genoptage brugen af vaccinen. I nogle lande har man f.eks. valgt, at vaccinen kun må bruges til personer på 65 år og derover.

EMA oplyser, at de stadig anbefaler brugen af vaccinen til personer over 60 år.

Brugen af AstraZeneca er fortsat på pause i Danmark frem til uge 15, hvor der skal tages en beslutning om, hvorvidt man vil fortsætte brugen af vaccinen.

Sponsoreret indhold