Krimi15. december 2020

Ekspert: Luk for rejser ud af København

Med ni dage til jul er smitten fortsat bekymrende høj i Hovedstadsområdet. Når mange danskere snart skal hjem til jul, vil smitten sandsynligvis blive spredt yderligere
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Året 2020 har været alt andet end almindeligt.

Og længe har det været nævnt fra regeringen og myndighedernes side, at julen i år nok heller ikke bliver helt den samme, som den plejer.

Senest foreslår flere eksperter, at man helt sløjfer turen hjem til familien. Og i stedet sørger for at holde jul i den egn, hvor man bor til daglig.

Bliv hvor du er

Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin,mener, at man kraftigt bør overveje at holde juleaften med dem, som man i forvejen ser meget.

Det fortæller han til TV2.

- Vi bliver nødt til at blive, hvor vi er. Vi må have en kraftig henstilling fra regeringen om, at vi skal blive i vores egn, så vi ikke bringer smitten rundt i landet, lyder opfordringen.

https://imgix.seoghoer.dk/20191227-105316-5-1920x1280we.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

Kaos, trængsel og mundbind. Den årlige tur hjem til familien og den sædvanlige juletrafik kan risikere at påvirke smittetallene (Arkivfoto: Ritzau Scanpix)

Det er rejserne på tværs af landet i den kommende tid, der kan have en negativ effekt på smittetallene, der i forvejen blandt Københavnere lige nu har en "skræmmende stigning".

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, mener, at man fra regeringens side bør udstikke retningslinjer, der forhindrer beboere i Hovedstaden i at rejse mellem landsdelene.

- Den simpleste løsning ville være, hvis Danmark blev delt ved Storebælt – Region Sjælland er også relativt hårdt ramt. En anden mulighed ville være at sige, at man kun må befinde sig 50 eller måske 100 kilometer fra sin bopæl.

Han nævner som den tredje mulighed, at man ville kunne forlange at udføre coronatests på alle dem, der vil krydse Storebælt for at komme hjem til jul i familiens skød.

https://imgix.seoghoer.dk/20201201-182549-l-1920x1280we.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

Lars Weiss, der er Københavns overborgmester er ligeesom eksperterne bekymret for de høje smittetal. (Foto: Ritzau Scanpix)

Værste scenarie

Ifølge overborgmester i Københavns Kommune, Lars Weiss (S), er eksperternes forslag ikke helt utænkeligt.

Han har talt med BT, som spørger:

Bliver julen aflyst?

- Altså. Lykkedes det ikke få smittekurven knækket og kæderne brudt, så kan vi stå i en situation om en uge, hvor vi begynder os at nærme os juleaften, og hvor vi i værste fald ender i et scenarie, hvor storebæltsbroen eller kommunegrænser bliver lukket, lyder hans svar.

Han opfordrer ligesom eksperterne alle til at begrænse det sociale liv til et absolut minimum.

Sponsoreret indhold