Krimi14. april 2021

Ekspert: - Jeg tror, Johnson & Johnson er ude af billedet

Danmark har valgt at stoppe brugen af AstraZeneca, og det samme kan meget vel blive tilfældet med Johnson & Johnson, mener ekspert
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/jj.jpg
 Foto: MEGA

Onsdag eftermiddag oplyste sundhedsmyndighederne på et pressemøde, at Danmark har valgt at fortsætte vaccinationsudrulningen uden AstraZeneca-vaccinen.

Det samme kan meget vel blive tilfældet med Johnson & Johnson-vaccinen, som er den vaccine, Danmark har bestilt flest af.

Sådan lyder vurderingen fra Eskild Petersen, professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

- Johnson & Johnson er bygget op på samme måde som AstraZeneca. De bivirkninger man har set i USA med Johnson & Johnson, ligner utroligt meget de tilfælde, vi har set med AstraZeneca i Europa. Det vil være meget vanskeligt for sundhedsmyndighederne at se forskelligt på de to vacciner, siger han til SE og HØR.

Desuden tror Eskild Petersen ikke, at Johnson & Johnson i det hele taget vil tages i brug i Europa.

- Jeg tror, den er ude af billedet. Som amerikansk virksomhed er de jo bange for produktansvar, erstatningskrav og jeg ved ikke hvad. Jeg tror kun, vi kommer til at bruge Pfizer og Moderna fremover, siger han.

Problematisk hvis vaccine droppes

Sundhedsmyndighedernes valg om at stoppe brugen af AstraZeneca har som en naturlig konsekvens udskudt datoen for, hvornår alle er vaccineret.

Hvis det samme sker med Johnson & Johnson, bliver den med al sandsynlighed udskudt endnu mere, og det kan blive problematisk, mener Eskild Petersen.

- Virusset forsvinder ikke. I efteråret får vi endnu en bølge, og så handler det om at have vaccineret så mange som muligt. Vi kan leve med, at vaccinationsprogrammet bliver forsinket i fire-fem uger, men ikke meget mere end det.

- Vi skal have alle vaccineret, inden vi går ind i efteråret, understreger han.

Er det realistisk?

- Det ved jeg virkelig ikke. Vi bliver nødt til at sætte vores lid til, at man kan øge produktionen af Moderna og Pfizer. Det kan godt være, at vi klarer det, men der er mange variabler, som vi ikke har styr på, fordi det er internationale firmaer. Der vil komme uforudsete bump på vejen, siger Eskild Petersen.

Sponsoreret indhold