Krimi8. april 2021

Ekspert: Fornuftigt ikke at give AstraZeneca-vaccine til unge

I næste uge træffer Sundhedsstyrelsen en beslutning om, hvad der skal ske med brugen af AstraZeneca-vaccinen i Danmark. Der er to mulige udfald, mener ekspert
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/astrazeneca_0.jpg
 Foto: MEGA

I næste uge har brugen af AstraZeneca-vaccinen været suspenderet i sammenlagt fem uger, og der skal tages en beslutning om, hvorvidt man skal genoptage brugen i Danmark.

Onsdag eftermiddag konkluderede Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), at der er en mulig sammenhæng mellem sjældne blodpropper og AstraZeneca-vaccinen.

Selvom datagrundlaget er lille, er bivirkningerne fortrinsvist set hos personer under 60 år.

Derfor har flere lande valgt enten at suspendere vaccinen, eller kun at tilbyde den til folk over 60 eller 65 år. Og det er også et sandsynligt scenarie i Danmark, mener Eskild Petersen, professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

- Det er en fornuftig balance, hvis man vælger at tilbyde den til folk over 60 eller over 65 år. Det giver rigtig god mening, at man fortsætter vaccinationen i de aldersgrupper, hvor der er lav risiko for bivirkninger, men høj risiko for alvorlig sygdom, siger han til SE og HØR.

På gårdsdagens pressemøde lagde EMA vægt på, at undersøgelserne er foretaget på et meget lille datagrundlag. Der er derfor formentligt et stort mørketal af bivirkninger, der ikke er blevet registreret.

- Der er en masse ubekendte, og det kan det godt vise sig, at bivirkningerne er mere hyppige, end det man ved lige nu. Derfor tror jeg, man bør begrænse vaccinen til de ældre, siger Eskild Petersen.

Når sundhedsmyndighederne i næste uge skal tage stilling til brugen af AstraZeneca-vaccinen, er en anden mulighed, at man kan lade borgerne fravælge vaccinen, hvis de ønsker en anden.

- Så kan det godt være, man skal vente lidt længere på at blive vaccineret. Men så er det trods alt ens egen beslutning.

Eskild Petersen opfordrer dog kraftigt til, at man får foretaget nummer to stik af AstraZeneca-vaccinen, hvis man allerede har fået det første stik - også selvom man er under 60.

- Risikoen for bivirkninger ved andet stik, hvis den overhovedet er der, er meget, meget lille. Der er ingen bivirkninger, der er rapporteret efter andet stik, siger han.

Sponsoreret indhold