Krimi2. november 2020

"Efterforskningen" på TV2: Er det stadig kun Peter Madsen, der kender Kim Walls dødsårsag?

Hvad betyder ”før eller umiddelbart efter”? Det er det store spørgsmål. Stiklæsionerne skal nemlig vise sig at være en af politiet og efterforskernes afgørende muligheder for at dømme ubådsbyggeren for drab
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Jagten på svar viser sig i sjette og sidste afsnit af TV 2-serien ”Efterforskningen” - om et af landets mest krævende og spektakulære kriminalsager - at nå til vejs ende.

Ved klassisk held i uheld.

Den ihærdige assistent Maibritt Porse, der ikke er bygget på en virkelig efterforsker, men som altså er skrevet ind i serien af manuskriptforfatter Tobias Lindholm, vælter af ren udmattelse en kaffekop ud over rapporten fra retsmedicineren.

I den står der, hvordan den unge journalist Kim Walls overkrop bar stiklæsioner, da den dukkede op ved Vestamager, og nok så vigtigt:

At disse var påført før eller umiddelbart efter dødens indtræden.

Et gys går gennem Porse, der spilles af Laura Christensen.

For indtil nu har Madsens forbrydelse set perfekt ud. Selvom hans mange kluntede forklaringer har skiftet karakter nærmest komisk mange gange, så står det strafferetslige princip tilbage.

Som et ekko.

- In dubio pro reo, lyder det på latinsk fra specialanklager Jakob Buch-Jepsen, i skikkelse af Pilou Asbæk.

Snart er det ham, som dommen står og falder med.

Men uden et fældende bevis – en urokkelig dødsårsag – eller blot noget, der kan fjerne al rimelig tvivl, som i en retsstat som Danmark altid vil komme gerningsmanden til gode, kan Jens Møller og holdet ikke få ham dømt.

I hvert fald ikke for det drab, som de alle er overbevist om, at han har begået.

https://imgix.seoghoer.dk/20190919_efterf_1524.jpg
 Foto: Henrik Ohsten, TV2

Den unge Maibritt Porse finder til sidst det rygende pistol - i hvert fald i serien om efterforskningen af drabet på Kim Wall (Foto: Henrik Ohsten, TV2)

Retsmedicinerens konklusion

Ligesom den foregående efterforskning var den retsmedicinske rapport fyldt med løse ender, da den ligger klar i december 2017.

Ja, han har parteret hende. Men det var jo for at få hende op og ud af ubåden. Han ville skåne de pårørende.

Ja, han havde en sav med. Men han var også ved at sætte hylder op i ubåden.

Ja, han havde søgt på voldsporno og halshugning, men det kan ikke bevises, at han så den.

Spoler vi tiden frem til marts 2018 og Københavns Byret – og nå ja, virkeligheden – så sidder retsmedicineren af samme grund bag vidneskranken i flere timer, da der bliver spurgt til dødsårsagen.

I anklageskriftet stod der dog, at Kim Wall kan være dræbt ved halsoverskæring eller kvælning, selvom dødsårsagen er ukendt.

Alligevel kan retsmedicineren med stor sikkerhed afvise Peter Madsens egen (sidste ud af flere) forklaring. For intet tydede på, at Kim Wall var blevet udsat for høj varme, eller at hun var død som direkte følge af en ulykke med udstødningsgasser i ubåden.

Til gengæld dukker en interessant detalje op i retten – lidt ligesom i TV2-serien under Maibritt Porses kaffekop.

https://imgix.seoghoer.dk/20190930_efterf_1291.jpg
 Foto: Henrik Ohsten, TV2

Når politiet har gjort deres arbejde og indsamlet bevis, er det op til specialanklageren at samle trådene i retten. Jakob Buch-Jepsen stod for sagen mod Peter Madsen. Han spilles i serien af Pilou Asbæk (Foto: Henrik Ohsten, TV2)

Når tvivlen ikke er rimelig

For Peter Madsen har tidligere fortalt i retten, hvordan Kim Wall omkring midnat døde ved uheldet nede i ubåden. Herefter hvordan han forsøgte at få hende op gennem tårnet, men uden held. Det var sådan, hun mistede sine strømebukser og trusser.

Og til sidst hvordan han – omkring klokken syv om morgenen – besluttede sig for at partere lige og begrave hende til søs.

Og at liget på dette tidspunkt ikke havde blødt.

En forklaring, der nu pludselig står i skærende kontrast til retsmedicinerens fund.

Nemlig stikkene, der er påført omkring eller umiddelbart efter Kim Walls død.

- Hvad betyder ”omkring” helt konkret, vil tv-serien Jens Møller vide, da han antaster retsmedicineren i kælderen før retsagen.

- Ikke over en time, sandsynligvis minutter, svarer Claus Rasmussen, spillet af Henning Valin.

Og nu er tvivlen pludselig tæt på ikke at være rimelig længere.

https://imgix.seoghoer.dk/_dsc0877.jpg
 Foto: Per Arnesen, TV2

- Hun er stadig vores datter, lød det fra forældrene til Kim Wall i serien, der ligesom i virkeligheden troppede op i retten i København. Ingrid og Joachim Wall spilles i "Efterforskningen" af Pernille August og Rolf Lassgård (Foto: Per Arnesen, TV2)

Joachim Wall leder stadig

Kim Walls forældre er stadig uenige.

Moderen Ingrid vil ikke kende svaret, mens faderen Joachim stadig leder efter indikationer på, hvad der helt nøjagtigt skete datteren nede i ubåden den augustaften, hvor hun forsvandt for evigt.

I et interview med Avisen Danmark fra november 2018, fortæller det svenske forældrepar, at især Joachim ikke har opgivet at finde svaret i datterens telefon, der stadig må ligge på bunden af Øresund.

- Jeg tror, at alt er optaget på den telefon, og at det stadig ligger i hukommelsen. Jeg er tekniknørd, og jeg vil næsten garantere for, at skulle vi finde den en dag, ville vi kunne få adgang til optagelsen - også selv om den har ligget på havets bund i så lang tid, sagde han til avisen, før han tilføjer:

- Det er en eftersøgning, jeg selv står for. Det er ikke sikkert, jeg er færdig med den.

Joachim og Ingrid, der stadig i dag har tæt kontakt til tidligere drabschef på sagen om deres datter, Jens Møller, er overbeviste om, at Kim Wall blev dræbt i ubåden ved en koldblodig, forsættelig og planlagt gerning.

Og selv hvis ham, de ikke længere nævner navnet på, men blot kalder for ”gerningsmanden” eller ”morderen” skulle få lyst til at forklare sig, vil de to ikke kunne høre hans historie og tro på den.

Den vil altid stå tilbage som utroværdig.

- Vi ved ikke hvordan vi skulle have klaret det her uden dig, lyder det i en afsluttende scene fra Pernilla August, der spiller Ingrid.

- Jeg ville ønske, I aldrig havde mødt mig, svarer Søren Malling som Jens Møller Jensen de to sørgende forældre, der troligt sad i retten ved stort set alle møder, før deres datters drabsmand til sidst fik dommen.

Fængsel indtil livstid.

Du kan se sidste afsnit af "Efterforskningen" på TV2 Play eller på TV2 klokken 20.00.

Sponsoreret indhold