Krimi22. november 2023

Efter TV 2-dokumentar: Nu vil Dyrenes Beskyttelse politianmelde Andreas Helgstrand

Hestemilliardæren forsøgte hårdnakket at få stoppet dokumentaren med de skjulte optagelser
Andreas Helgstrand, ejer, Helgstrand Dressage. Foto: © Michael Bo Rasmussen / Baghuset. Dato: 04.07.18. Bestilt af Brian Berg. Berlingske.
Andreas Helgstrand ejer Helgstrand Dressage.
 Foto: Ritzau Scanpix/Michae Bo Rasmussen

Dyrenes Beskyttelse vil nu politianmelde Andreas Helgstrand, Helgstrand Dressage og til tilknyttede ryttere.

Det sker efter TV 2 viste skjulte optagelser fra hestestedet i programmet "Operation X - hestemilliardærens hemmeligheder".

- Vi synes, at vi har set nok dokumentation til, at vi laver en anmeldelse til den pågældende politikreds, siger Yvonne Johannesen, dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse til TV 2.

Dyrevelfærdsorganisationen mener, at hestene bliver groft behandlet med karakter af mishandling - altså den strengeste paragraf i dyrevelfærdsloven.

"Hos Dyrenes Beskyttelse er vi rystede over dokumentaren. De skjulte optagelser viser, at hestene på Helgstrand Dressage systematisk er blevet behandlet på en måde, der er dybt bekymrende og strider imod grundlæggende principper for ansvarlig træning og dyrevelfærd. Vi mener, at det har karakter af dyremishandling," siger Yvonne Johansen, dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelse og dyrlæge med speciale i heste.

Dokumentaren afdækker ifølge dyrevelfærdsorganisationen systematisk og gentagen brug af tvang over for heste under træningen på Helgstrand Dressage. Anmeldelsen går på såvel voldsom brug af udstyr som pisk, sporer og glidetøjler samt kontroversielle ulovlige træningsmetoder såsom rollkur og hyperfleksion.

"Der lader til at være en syg og kriminel kultur på stedet, som ledelsen er ansvarlig for. De ved godt, at den er helt gal," siger Yvonne Johansen.

Den danske dessurrytter Andreas Helgstrand har tjent over en millard kroner på at bygge en forrening op om træning og salg af dressurheste.

Milliardæren forsøgte ellers hårdnakket at stoppe de to "Operation X"-udsendelser. Tilbage i juni valgte han at politianmelde TV 2, fordi der var tale om skjulte optagelser.

En udsendt journalist fra tv-stationen blev ansat på Helstrand Dressage i Nordjylland og fungerede her som muldvarp for TV 2.

Straffen for overtrædelse af paragraffen giver bøde eller fængsel i op til to år.

Sponsoreret indhold