
Efter flugten: Sådan bliver hans liv i fængslet nu
Efter den 49-årige ubådsbygger og morder Peter Madsen i går blev sigtet for sit flugtforsøg fra Herstedvester, vil der naturligt komme et retsligt efterspil.
Men der vil med stor sandsynlighed også ændres radikalt på måden, Peter Madsen i øjeblikket sidder fængslet.
Sådan lyder dommen fra en række eksperter, herunder advokat Mette Grith Stage, der udtaler sig i BT.
Hun er kendt i offentligheden for blandt andet at have været forsvarer for ”Kundby-pigen” i 2017.
Madsen, der nåede at være på fri fod i fem minutter, før han blev pågrebet omkring en kilometer fra fængslet, skal muligvis vænne sig til en tilværelse bag murene, hvor han er mere alene.
- Når han skal på gårdtur, bliver det alene. Han skal være alene hele dagen, så det bliver det, man populært kalder isolation, siger Mette Grith Stage til BT.
Ingen adgang til værksted
Man kunne for eksempel forestille sig, at kriminalforsorgen fremover vil afskære Peter Madsen for aktiviteter i fængslet.
Ifølge journalist Kristian Linnemann, der er blevet lidt af en førstehånds-ekspert på livstidsfangen efter hans mange timers ”hemmelige optagelser” til Dplay-programmet om Peter Madsen, ville eventuelle sanktioner ramme ham hårdt.
- Han har sagt, at hvis fængslet tager værkstedet fra ham, så har han ikke noget tilbage, har Linnemann fortalt.
Artiklen fortsætter under billedet...

Peter Madsen sad i flere timer på græsset ved hegnet på Nyvej, mens politiet havde han på sigtekornet. Deres frygt var, at han var iført et bombebælte (Foto: Ritzau Scanpix)
Som ingeniør og privat raket- og ubådsbygger er det netop værkstedet, som Peter Madsen får stor glæde af i sin hverdag i fængslet.
Ifølge journalisten bag ”De hemmelige optagelser med Peter Madsen” bruger han mange timer på at bygge modeller af raketter og ubåde. Til det bruges ofte materialer som ispinde og stanniol.
Det står endnu ikke klart, hvordan Peter Madsen har fremskaffet eller fremstillet pistol- og bombeattrappen, som han gjorde brug af under flugten, men de kunne stamme fra hans arbejde på værkstedet.
Straffen for flugtforsøg spænder almindeligvis mellem bøde og fængsel op til to år, og så er det nærliggende at tænke, at Peter Madsen som livstidsdømt kan være helt ligeglad med det.
Men selvom flugten måske ikke lægger år oveni, så vil også Madsens mulighed for ansøgning om prøveløsladelse om 12 år blive påvirket.
Artiklen fortsætter under billedet...

Flugtforsøget i sig selv giver almindeligvis ikke mere end to år, men Madsens var særligt groft, idet han truede blandt andet persoalet. Det kommer højst sandsynligt til at betyde en del for hans afsoning fremover. (Foto: Mikael Rieck)
Møgsur tilværelse
Udover færre frihedsrettigheder, mulighed for prøveløsladelse og tilladelse til at være sammen med andre i fængslet, er det også ret sikkert, at Peter Madsen vil blive flyttet fra den nuværende celle i Herstedvester.
Han vil med stor sandsynlighed blive flyttet til et mere sikkert fængsel, eksempelvis den sikrede afdeling i Vestre Fængsel eller Storstrøm på Falster.
- Det står helt klart, at han ikke kommer tilbage til Herstedvester Fængsel, så måske skal han til et endnu mere sikkert fængsel - for eksempel Storstrøm Fængsel, hvor han tidligere har siddet. Der ønsker han efter eget udsagn ikke at sidde igen, siger retskorrespondent Trine Maria Ilsøe til DR.
Også formanden for de fængselsansatte, John Hatting, fortæller, at Raket-Madsens afsoning fremover vil blive ”møgsur”.
- Min vurdering er, at det bliver en rå, kedelig afsoning for ham i lang tid fremover, siger han til Ritzau.
Breve til damerne
Det er velbelyst, hvordan Peter Madsen, ligesom mange andre af de mest berygtede drabsmand i landet, jævnligt har skrevet med kvindelige bekendtskaber på den anden side af hegnet.
Også her melder der sig en mulighed for at indskærpe hans rettigheder efter flugtforsøget.
Udover hans dagligdag i fængslet, vil Kriminalforsorgen eksempelvis kunne straffe ham ved at fjerne mulighed for besøg, kommunikation med omverdenen – slet og ret omgang med andre mennesker.
Det er endnu ikke bekræftet nøjagtigt hvilke frihedsrettigheder, der vil blive taget fra Madsen efter tirsdagens flugtforsøg.
Artiklen fortsætter under billedet...

20-årige Cammilla Kürstein skrev sit første brev til drabsmanden Peter Madsen, da hun var kun 17 år gammel. De to har ifølge programmet "Forelsket i en morder" på Dplay ikke længere kontakt.
(Foto: Discovery Networks Danmark)
Minister: Det må ikke ske
Da Peter Madsen igen var bag lås og slå på politigården i Albertslund, sendte hans lille tur i friheden med det samme justitsministeren på arbejde.
Nick Hækkerup skrev på Twitter, hvordan han nu vil kigge nærmere på forløbet.
Og nok så vigtigt - Iværksætte en række yderligere tiltag mod fangeflugter i den kommende tid.
- Det siger sig selv, at dømte livstidsfanger, der har begået de værst tænkelige forbrydelser, ikke skal kunne slippe ud af myndighedernes varetægt. Derfor har jeg bedt kriminalforsorgen om en redegørelse, så vi kan få afklaret, hvordan dette flugtforsøg kunne ske, skrev han tirsdag eftermiddag.
Peter Madsen blev onsdag formiddag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Glostrup. Han blev sigtet for at have forsøgt flugt, for at have truet fængselsbetjent og psykolog med pistolattrap, samt at have truet en fører af en hvid varebil med samme.
Her erkendte han alle forholdene.


Nye detaljer om flugten: Peter Madsen løb forkert
