Krimi18. august 2022

Efter årelange fængselsstraffe og gigantiske bøder: Hovedmænd er flygtet ud af Danmark

Mens Amalies ekskæreste i dag var i retten, da han fik flere års fængsel for sin rolle i stor hvidvasksag, er mindst tre af hans medskyldige rejst ud af Danmark - de er flygtet, mener politiets anklager
Pressen venter forgæves, hvis de tror, at der kan laves interview med de hovedtiltalte i den gigantiske sag. For de er i stedet rejst ud af Danmark.
Pressen venter forgæves, hvis de tror, at der kan laves interview med de hovedtiltalte i den gigantiske sag. For de er i stedet rejst ud af Danmark.
 Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Mikkel Skelskov - der er Amalies ekskæreste og far til hendes to børn - kunne nervøs og svedende for kort tid siden høre, at han skal flere i år i fængsel for sin rolle i en af Danmarks største sager om hvidvask.

Men mindst tre af de hovedtiltalte i sagen, der fik markant længere fængselsstraffe end reality-fyren og bøder i 100-milllioners klassen, er pist forsvundet.

Mændene er reelt på flugt, vurderer politiets anklager, mens mændenes forsvarere afviser, at der er tale om en flugt.

De kommer tilbage, lyder det fra deres advokater.

Anklagemyndigheden forsøgte derfor torsdag eftermiddag at få de hårdest dømte i sagen fængslet. Det mislykkedes dog, da dommerne afviste kravet trods de dømtes udrejse.

Påfaldende nok er de ellers udrejst af Danmark de seneste dage til blandt andet Barcelona og Istanbul.

Anklager om brødres flugt: - Det er stødende

Den dømte hovedmand i sagen om "Operation Greed" er dagen før domsafsigelsen i Københavns Byret fløjet til Barcelona.

Naveed Anwar har ellers troligt mødt frem til hvert eneste retsmøde i den meget langvarige sag.

Det oplyser specialanklager Maria Cingari sent torsdag eftermiddag, hvor hun beder om at få varetægtsfængslet ham og fire andre, som hun betegner som undvegne.

- Det vil virke stødende på den almindelige dansker, hvis de kan møde Naveed Anwar i kiosken eller andre steder, siger Maria Cingari.

Hans forsvarer, advokat Jakob Arrevad, protesterer imod fængsling. Under sagen har han allerede været varetægtsfængslet i 745 døgn, gør han opmærksom på.

Lillebroren Usman Anwar har fået fængsel i seks år og seks måneder. Også han er netop fløjet til Barcelona. Det skete i mandags.

Hans forsvarer, advokat Jakob Lund Poulsen, protesterer imod kravet om varetægtsfængsling. Han lægger vægt på, at Usman Anwar har anket dommen til frifindelse.

- Usman holder noget ferie, siger Jakob Lund Poulsen, der bemærker, at han vil komme retur til Danmark i næste uge.

- Han har ikke nogen intention om at unddrage sig ansvaret, siger han.

Forsvareren tilføjer, at en tiltalt ikke har pligt til at være til stede ved domsafsigelsen.

En tredje mand fra inderkredsen i affæren om fiktive fakturaer for i alt 532 millioner kroner har ligeledes valgt at forlade Danmark for kort tid siden.

Tasawar Hussain rejste i juni til Istanbul. Han har fået samme straf som Usman Anwar.

Mikkel Skelskov blev heller ikke længe i retten, men nåede at anke sin dom til landsretten, inden han forsvandt fra stedet.

Det er uvist, hvad hans planer er.

Men anklagemyndigheden har ikke ønsket, at han - som en af de "små fisk" i sagen - skal fængsles.

Enorm svindelfabrik

Efter 153 retsmøder siden december 2018 har Københavns Byret torsdag afgjort den hidtil mest omfattende straffesag om økonomisk kriminalitet.

Hovedmanden, Naveed Anwar, straffes med fængsel i syv år. Anklagere var gået efter ti år.

Anwar straffes også med en tillægsbøde på 175 millioner kroner, ligesom der konfiskeres 26 millioner, som han tjente på at lede en stor såkaldt fakturafabrik.

Politiet har efterforsket sagen under kodeordet "Operation Greed".

Den 49-årige Naveed Anwar fra Dragør ledede en enorm fabrikation af fiktive fakturaer i godt to år.

Han er dømt for medvirken til de unddragelser af skat og moms, som kunderne i butikken havde gjort sig skyldige i i forbindelse med sort arbejde. Beløbet er på 296 millioner kroner i unddragelser.

I en stor aktion 10. oktober 2017 skete der anholdelser, og dyre biler blev beslaglagt.

Siden blev også friværdien af ejendomme og lejligheder over hele Sjælland, Lolland og Møn beslaglagt. Og i to bankbokse i Commerz Bank i Frankfurt blev der taget guldbarrer og over 300.000 euro.

Anklagerne har overbevist retten om, at der i en kontorcontainer ved et hotel i Brøndby var indrettet en fakturafabrik.

Over 5000 fakturaer blev udstedt til cirka 900 firmaer, som havde udført sort arbejde. Samlet løb fakturaerne op i 532 millioner kroner, fastslår retten.

I alt 17 selskaber og tre selskaber, herunder to vekselbureauer, har været på anklagebænken i en usædvanlig langstrakt proces.

Naveed Anwars bror, Usman Ali Anwar, idømmes fængsel i seks år og seks måneder. Han, der er pakistansk statsborger, udvises af Danmark. Derimod frifindes en tredje bror, der også var anklaget.

15 af de tiltalte mænd er blevet idømt straffe på mellem syv år og to år. I alt 63 år.

Derudover er tre selskaber dømt. Vekselbureauerne Primex International og Primex Money 4 Money straffes med bøder på 145 og 50 millioner kroner for hvidvask. Endelig er der givet en bøde på 65 millioner kroner til Anwar Properties Aps.

Ti af de dømte mænd samt Anwar Properties Aps har på stedet anket til frifindelse.

Hovedmændene i affæren er udeblevet fra domsafsigelsen, der finder sted torsdag eftermiddag.

I december 2018 blev det første retsmøde i Københavns Byret afviklet, og i første omgang regnede anklagerne med, at der skulle bruges 77 retsmøder. Imidlertid blev det et helt anderledes forløb.

Undervejs er flere spanske og litauiske statsborgere blevet afhørt, fordi de stod opført som direktører i en række såkaldte skraldespandsselskaber.

Men deres identitetsoplysninger var blevet misbrugt, har anklagemyndigheden sagt.

Sponsoreret indhold