Viralt21. januar 2022 (opd. 26. november 2022)

Dykker fik sit livs chok på 30 meters dybe: Han er i live!

En bjærgningsdykker fik sit livs chok, da han bjærgede ligene af 12 besætningsmedlemmer på 30 meter dybt vand. For da dykkeren rakte sin hånd frem for at gribe fat i liget, greb den ”døde” mand pludseligt fat i ham: Mod alle odds var manden i live
Dykker i chok: Han er i live!
Hånden greb pludselig frem mod dykkeren.
 Foto: YouTube

Denne historie – og denne video – er på én gang både forfærdelig, fascinerede og fantastisk.

Historien handler om et sydafrikansk dykkerhold, der i maj 2013 blev sendt på en tragisk bjærgningsulykke ud for Nigerias kyst.

Flere dage forinden var skibet Jascon 4 kæntret ud for kysten, og nu stod de erfarne dykkere over for det værst tænkelige: At dykke ned på 30 meter for at bjærge ligene af de 12 personer, der var ombord på skibet.

Men pludseligt tog bjærgningsopgaven en på mange måder umulig og uhyggelig drejning: For da dykkeren Nico Van Heerden greb fat i hånden på det, han troede var endnu et lig, klemte hånden tilbage.

Hånden greb pludselig frem mod dykkeren.
Hånden greb pludselig frem mod dykkeren.
 Foto: YouTube

Personen var mod alle odds i live og havde tilbragt de sidste døgn i en lille luftlomme 30 meter under havets overflade. Tydeligt skræmt, men også lettet over at være blevet fundet.

Den vilde redningsaktion er en del af DR-dokumentaren "DR 2 på job med verdens vildeste dykkere". 
Den vilde redningsaktion er en del af DR-dokumentaren "DR 2 på job med verdens vildeste dykkere".
 Foto: DR

Mirakelmanden var skibets kok Harrison Okene, der de seneste mange døgn havde levet af ganske få colaer. Hans hud var ved at blive opløst af saltvandet, og han havde mistet alt håb om at overleve.

- Jeg kunne ikke se noget, men jeg kunne fornemme, at mine kollegers livløse kroppe var i nærheden. Jeg kunne lugte dem. Fisk kom og begyndte at spise kroppene. Jeg kunne høre lyden. Det var grusomt, har Harrison Okene senere fortalt om sit mareridt.

Hånden begyndte pludseligt at bevæge sig.
Hånden begyndte pludseligt at bevæge sig.
 Foto: YouTube

De første dage kunne han høre, at andre på båden også havde overlevet forliset. Men efter to dage blev der helt stille.

- Vi var fire det samme sted. Jeg så dem, da skibet gik ned. Og jeg hørte råbene fra andre personer i andre områder af skibet. Jeg hørte dem indtil dag to, da jeg hørte den sidste person drukne.

Skibskokken havde været indespærret dybt under havets overflade i 62 timer, og hans krop havde derfor ophobet en farlig mængde nitrogenbobler. Derfor kunne Harrison Okene ikke bare blive hjulpet direkte op til efterfladen og blive ”sluppet fri”.

Da han blev hejst op til overfladen i en nedsunket dykkerklokke, blev han straks fløjet til et trykkammer, hvor han opholdt sig yderligere 60 timer, før han blev genforenet med sin familie.

Den ufattelige redningsaktion bliver blandt andet udrullet i dokumentaren ”DR2 på job med verdens vildeste dykkere”, som kan ses på DR TV.

Du kan se redningsaktionen i videoen, som dykkerfirmaet selv har offentliggjort, herunder:

Sponsoreret indhold