Krimi21. august 2023 (opd. 24. august 2023)

Dødssygeplejerske idømt fængsel på livstid: Myrdede syv spædbørn

I sidste uge blev 33-årige Lucy Letby kendt skyldig i syv drab på nyfødte og i seks drabsforsøg
Den 33-årige sygeplejerske har uhyggeligt mange liv på samvittigheden
Den 33-årige sygeplejerske har uhyggeligt mange liv på samvittigheden
 Foto: Ritzau Scanpix

Den britiske sygeplejerske Lucy Letby er mandag blevet idømt fængsel på livstid for drab på syv nyfødte og drabsforsøg på yderligere seks.

Det er i retten i Manchester, at dommen over den 33-årige seriemorder faldt.

- Nogle af dine ofre var kun en eller et par dage gamle. De var ekstremt sårbare, sagde dommeren til hende.

- Du vil bruge resten af dit liv bag tremmer, afsluttede dommeren.

Selv har Lucy Letby valgt ikke at være i retten under dagens domsafsigelse. Heller ikke seriemorderens forældre var til stede i retten. Det er forældrene til hendes lange række af ofre dog. De græd og holdt om hinanden til dommerens hårdslående ord.

Det skriver flere britiske medier herunder Sky News og The Guardian.

- Du har handlet på en måde, der går fuldkommen imod et normalt menneskes instinkter for at tage sig af og passe på nyfødte babyer - og du har trådt på den tillid, som alle borgere har til dem der arbejder i et omsorgsjob, sagde dommerne direkte henvendt til den 33-årige kvinde - trods hun ikke var til stede.

Han sagde yderligere, at Lucy Letby med vilje gjorde dem ondt og havde "til hensigt at slå dem ihjel".

- I din forklaring sagde du, at det at gøre en baby fortræd er imod alt, der har med det at være en sygeplejerske at gøre. Som det skulle være. Du påstod også, at du aldrig gjorde noget for bevist at gøre en baby fortræd, og altid gjorde dit bedste for at tage dig af dem. Det var bare en af dine mange løgne, som du har fundet på under denne sag, sagde dommeren videre.

- Kærlige forældre er blevet frarøvet deres elskede børn... søskende er blevet frarøvet deres brødre og søstre.

Derudover slog dommeren fast, at det ikke er hans rolle som dommer at fastslå et motiv.

- Det ville jeg heller ikke kunne - det er kun dig der kender det.

Dommeren slog videre fast, at kvindens drab var planlagte, og at hun ofte havde tvillinger eller trillinger som mål.

- Du tog muligheden for at gøre babyerne fortræd, når andre ansatte havde pause eller var væk fra babyerne, siger dommeren videre og slår fast, at hendes ofre ofte døde i smerte på grund af det, som Lucy udsatte dem for.

I 2015 og 2016 blev der registreret et betydeligt øget antal af nyfødte, som fik alvorlige sygdomme eller pludselig fik uventede og pludselige problemer med vejrtrækningen på Chester Hospital.

De første fem drab skete i perioden fra juni til oktober 2015 - og trods måneder med advarsler - skete to yderligere drab i juni 2016.

Letby var den eneste ansatte, som var til stede hver, der kom et af de tilfælde, som ifølge lægerne ikke havde naturlige årsager.

Hjemme hos sygeplejersken fandt politiet flere af børnenes dokumenter. Herunder notater fra genoplivningsforsøg, blodprøver og lignende.

Den 33-årige kvinde gjorde babyerne syge med injektioner med luft i deres blodbaner, i deres maver eller ved at give dem alt for meget mælk, men andre blev såret med vold eller forgiftet med insulin.

Det britiske politi mistænker, at sygeplejersken har gjort skade på mange flere spædbørn end oprindeligt antaget.

Det skriver avisen The Guardian.

I alt stod hun anklaget for at have gjort 17 spædbørn fortræd, men politiet frygter altså, at det kan være langt højere.

Sponsoreret indhold