Krimi18. februar 2024

Dødsfald i Kragskovhede Fængsel skal vurderes af menneskerettighedsdomstolen

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol skal behandle sagen, hvor en 40-årig mand døde af en overdosis. Retten i Aalborg afgjorde i 2022, at fængslet bar ansvar for mandens død
En 40-årig mands død i Kragskovhede Fængsel skal nu undersøges af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Manden fik ikke lægehjælp efter en overdosis, og Retten i Aalborg vurderede i 2022, at fængslet bar ansvar for mandens død.(Arkivfoto)
En 40-årig mands død i Kragskovhede Fængsel skal nu undersøges af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Manden fik ikke lægehjælp efter en overdosis, og Retten i Aalborg vurderede i 2022, at fængslet bar ansvar for mandens død.(Arkivfoto)
 Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Blev en 40-årig mands menneskerettigheder krænket, da han ikke fik lægehjælp efter en overdosis i Kragskovhede Fængsel?

Det skal prøves ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, oplyser Tobias Stadarfeld Jensen. Han er advokat for mandens pårørende.

Ifølge advokaten er der begået "grelle fejl fra dansk side" i sagen.

- Man har ikke overholdt sine egne regler, man negligerede advarsler fra medfanger, og når man har skulle vurdere det retligt bagefter, har man i mine øjne fra landsrettens side ikke haft blik for de forpligtelser, som følger af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, siger han.

Retten i Aalborg afgjorde i 2022, at fængslet bar et ansvar for mandens død.

Ifølge byretten var det en krænkelse af mandens menneskerettigheder, nærmere bestemt hans ret til liv.

Men Vestre Landsret var uenig og omstødte dommen i marts 2023.

Efter landsrettens dom valgte de pårørende at klage til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som ligger i Strasbourg.

Den indsatte havde taget en overdosis af stoffet metadon. TV 2 Nord har tidligere skrevet, at pillerne angiveligt kom fra fængslets medicinrum.

Personalet blev gjort opmærksomme på, at manden havde taget pillerne af en af hans medindsatte.

Men Kriminalforsorgens retningslinjer om, at en læge skal kontaktes i den type situation, blev ikke fulgt, før manden allerede var livløs.

Ifølge Tobias Stadarfeld Jensen er personer, som er stofafhængige, og som er i myndighedernes varetægt, en særlig udsat gruppe ifølge menneskerettighedskonventionen.

- I mine øjne har man ikke udvist den omhu, man burde, og som jeg tror, de fleste af os forventer af danske myndigheder, siger han.

Kragskovhede Fængsel ligger i Nordjylland og er primært et åbent fængsel.

Kriminalforsorgen har ikke nogen kommentarer til, at sagen nu skal prøves ved menneskerettighedsdomstolen.

Sponsoreret indhold