Krimi26. januar 2021

Disse mutationer kan betyde mundbind til efteråret

Selv om alle er vaccineret til sommer kan nye mutationer betyde mundbind igen til efteråret
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/jens_lundgren.jpg
 Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

En af landets førende corona-eksperter som man ofte ser tone frem i TV Avisen med alvorstung mine, kommer nu med en melding, som nok vil kunne få en del coronatrætte danskere til at få morgenkaffen galt i halsen.

Nemlig risiko for mundbind igen til efteråret.

Det drejer sig om overlæge på Rigshospitalet Jens Lundgren, som også er ordførende professor i infektionssygdomme, der i et interview med Politiken forklarer, at han hele tiden siger til folk, der tror, at det er slut med vaccinationerne til sommer: ’At vi slet ikke er færdige’.

Ifølge Politiken har coronaforskere øjnene stift rettet mod en række helt nye og radikalt anderledes mutationer af coronavirussen, der lige nu breder sig hastigt i Brasilien og fra Sydafrika.

Det gælder blandt andet mutationen 484K, der gør, at man godt kan glemme den britiske variant et øjeblik.

Søndag registrerede Danmark sit fjerde tilfælde med den sydafrikanske variant, som blandt andet er kommet hertil via Tanzania.

»Det er 484K, vi taler om på alle ledermøder på topniveau globalt lige nu. Og som bekymrer«, siger Jens Lundgren til Politiken.

Det, som ifølge Politiken virkelig bekymrer, er, at de nye mutationer tilsyneladende kan smitte folk, selv om de er vaccineret eller tidligere har været smittet og derfor burde være immune.

Eksperter understreger dog, at dette endnu er usikkert.

Foreløbige studier af den sydafrikanske variant viser, at den er sværere at bekæmpe med antistoffer fra patienter, der tidligere har været smittet med almindelig coronavirus.

Mandag offentliggjorde medicinalfirmaet Moderna, at firmaets vaccine bekæmper den engelske variant, men at den har sværere ved at nedkæmpe den sydafrikanske variant.

De sydafrikanske og brasilianske varianter kan være udtryk for, at virussen forandrer sig radikalt, så de fortsat kan smitte.

Det sker, når virussen møder modstand fra immunforsvaret, i takt med at flere bliver immune efter sygdom eller vaccination.

Det er, hvad forskerne kalder flugt- eller escape-varianter, skriver Politiken.

Sponsoreret indhold