Krimi15. december 2020

Den berygtede seriemorder The Zodiacs skjulte besked løst

En af Zodiac-morderens kodede beskeder er blevet brudt af tre amatører
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/zodiac_0.jpg
 Foto: Eric Risberg/AP/Ritzau Scanpix

Selvom det er over 50 år siden, kan Zodiac-morderen stadig skabe overskrifter.

Seriemorderen, som aldrig er blevet fanget, mener man har stået bag fem mord i 1960'erne og 1970'erne. Morderen sendte samtidig kodede beskeder til pressen. En af de koder er nu blevet løst.

FBI skriver på Twitter om gennembruddet i sagen.

"FBI er klar over, at en kodet besked, som man mener stammer fra Zodiac-morderen, er blevet løst af civile borgere. Sagen om Zodiac-morderen er en vedblivende efterforskning for FBI-afdelingen i San Francisco og vores samarbejdspartnere i det lokale politi."

"Zodiac-morderen terroriserede flere lokalsamfund i det nordlige Californien, og trods at der er gået flere årtier, bliver vi ved med at søge retfærdighed for ofrene. På grund af den igangværende efterforskning samt respekt for de efterladte, vil vi ikke kommentere sagen yderligere."

læs beskeden

Det er tre glade amatører, David Oranchak, Sam Blake, en matematiker fra Australien, og Jarl Van Eykcke, en lagermedarbejder fra Holland, der står bag løsningen.

Oranchak har arbejdet på at løse koden siden 2006, fortæller han til The San Francisco Chronicle. Den kodede besked, kendt som cipher 340, blev sendt til selvsamme avis i november 1969. Den løste version lyder:

"JEG HÅBER, I HAR DET SJOVT MED AT PRØVE AT FANGE MIG. DET VAR IKKE MIG PÅ DET TV-SHOW, SOM FORTÆLLER OM MIG. jEG ER IKKE BANGE FOR GASKAMMERET, FOR DET VIL SENDE MIG TIL PARADIS SÅ MEGET TIDLIGERE, FORDI NU HAR JEG NOK SLAVER TIL AT ARBEJDE FOR MIG DER. ALLE ANDRE HAR INGENTING, NÅR DE NÅR TIL PARADIS, SÅ DE ER BANGE FOR DØDEN. JEG ER IKKE BANGE, FORDI JEG VED, AT MIT NYE LIV VIL VÆRE ET LET ET."

Du kan læse den originale engelske version nedenfor:

"I HOPE YOU ARE HAVING LOTS OF FUN IN TRYING TO CATCH ME THAT WASNT ME ON THE TV SHOW WHICH BRINGS UP A POINT ABOUT ME I AM NOT AFRAID OF THE GAS CHAMBER BECAUSE IT WILL SEND ME TO PARADICE ALL THE SOONER BECAUSE I NOW HAVE ENOUGH SLAVES TO WORK FOR ME WHERE EVERYONE ELSE HAS NOTHING WHEN THEY REACH PARADICE SO THEY ARE AFRAID OF DEATH I AM NOT AFRAID BECAUSE I KNOW THAT MY NEW LIFE IS LIFE WILL BE AN EASY ONE IN PARADICE DEATH"

De tre kodebrydere mener, at referencen til tv-showet højst sandsynligt drejer sig om programmet "AM San Francisco", der blev sendt på KGO-TV i oktober 1969.

Her ringede en seer ind, som udgav sig for at være Zodiac-morderen. Han sagde blandt andet, at han var bange for at ende i gaskammeret.

Udover denne besked, er en anden besked blevet løst. Den kommunikerede blandt andet:

"Jeg kan godt lide at slå ihjel, for det er så sjovt."

Zodiac-morderen har sagt, at hans navn står i en af de kodede beskeder, han har sendt til pressen.

Som det står lige nu, er der to beskeder tilbage, som ikke er blevet løst endnu.

Sponsoreret indhold