Krimi12. april 2022

Dansk selvmordslæge efter dom: Fortsætter som før

Det stopper ikke tidligere læge Svend Lings, at menneskerettighedsdomstol tirsdag afviste at give ham medhold
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/selvmordlaegen_1.jpg
 Foto: Morten Mejnecke

Selv om tidligere læge Svend Lings tirsdag har tabt i en sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, fortsætter han med at rådgive om selvmord.

Det siger han efter afgørelsen, som han ikke forstår, og som giver ham "ondt i hjernen", fordi han ikke forstår logikken.

Han har tirsdag formiddag endnu ikke haft lejlighed til at læse afgørelsen igennem sammen med sin advokat, Jonas Christoffersen.

- Jeg har lagt en selvmordsvejledning ud på internettet. Den kan enhver læse, og justitsministeren har sagt til Folketinget, at den er fuldt lovlig.

Her kan du få hjælp

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.

Ring til Livslinien på 70 201 201.

Livslinien har åbent året rundt fra 11-05.

- Men det, der står i vejledningen, har jeg sagt til enkeltpersoner. Så bliver jeg dømt for at have medvirket til selvmord.

- Hvis jeg må lægge ting ud på internettet, må jeg vel også sige det til folk? Jeg kan simpelthen ikke forstå det.

Svend Lings havde anket den danske dom til menneskerettighedsdomstolen, da han anså det som et brud på hans ret til ytringsfrihed. Men det har domstolen afvist.

Dømt flere gange

Svend Lings havde anket en dom fra Højesteret i 2019. Her blev han dømt til 60 dages betinget fængsel for medvirken til to selvmord og et selvmordsforsøg.

I to af sagerne havde Lings enten udskrevet medicin eller hjulpet med at få udskrevet medicin. Og det var medvirken til selvmord, mente de fem højesteretsdommere.

I den tredje sag rådgav Lings en ældre kvinde på mail om, hvordan hun skulle tage livet af sig selv. Tre af de fem dommere mente, at det var tilstrækkeligt til, at han kunne dømmes for medvirken.

Afgørelsen får dog ikke Lings til at indstille sin rådgivning. Ifølge ham selv får han i gennemsnit en henvendelse om dagen.

- Jeg fortsætter mit gode arbejde, som jeg hidtil har gjort.

- De mennesker, der kommer til mig, er i yderste nød. De har det forfærdeligt. Jeg føler mig moralsk forpligtet til at hjælpe dem.

Sponsoreret indhold