Krimi16. november 2021

Dansk milliardær aflyttet: - Vi taber med et brag

Politiet har aflyttet milliardæren i pinlig sag om et muligt ulovligt salg til russiske selskaber
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20180919-110051-6-1920x1280we.jpg
 Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

"Vi skal ikke rutte med sandheden" er en generel vending i Dan-Bunkering, forklarer grundlæggeren i retten.

"Vi taber det her med et brag!"

Det er blot en af flere nervøse udtalelser på aflyttede telefonsamtaler, som Bagmandspolitiets anklagere tirsdag afspiller i Retten i Odense.

Manden bag ordene er Torben Østergaard Nielsen, grundlæggeren af selskabet Dan-Bunkering, som sammen med moderselskabet Bunker Holding er tiltalt for et stort brud på EU's sanktioner vedrørende Syrien.

Mistænkt for ulovligt salg

Selskaberne er tiltalt for at have solgt brændstof til fly for 648 millioner kroner til russiske selskaber - og med viden om, at brændstoffet skulle til Syrien.

Milliardæren er indkaldt som vidne. Han har en sort mappe med papirer med, da han indtager en stol midt i retslokalet.

Først gennemgås diagrammer, som placerer ham øverst i et stort hierarki af selskaber. Self Invest, United Shipping & Trading Company, Bunker Holding og videre nedad i pyramiden.

- Jeg synes, det er forholdsvis selvforklarende. Indtil for nylig har jeg været eneejer og har bygget det op fra starten, siger Torben Østergaard-Nielsen, der internt kaldes TØN.

Har skabt det hele

Som ene mand skabte han for 40 år siden Dan-Bunkering, som siden er vokset til et af verdens største selskaber, når det gælder levering af brændstof til skibsfarten.

Under afhøringen konfronteres han med brudstykker af, hvad han sagde til sin ene datter og to direktører, kort tid efter politiet i efteråret 2019 havde ransaget selskabernes adresse i Middelfart - altså nogle samtaler, som politiet havde fået tilladelse til at aflytte.

Optagelserne viser, at han var berørt over politiets efterforskning og over, hvad han læste på Danmarks Radios hjemmeside om affæren.

"Vi skal ikke rutte med sandheden", sagde han på et tidspunkt til den administrerende direktør Keld Demant. Hvordan skal de ord forstås, vil senioranklager Anders Rechendorff vide.

- Det er en generel vending, vi har i firmaet. Vi skal sige sandheden, men ikke sige mere, end der er behov for, svarer Torben Østergaard-Nielsen.

Ny for mig

Inden afspilningen af aflytningen har han forsikret anklageren om, at hans selskaber ikke har forsøgt at tilsløre noget.

På et tidspunkt efter politiets aktion i 2019 talte han med en direktør, der forklarede ham, at Dan-Bunkering havde bistået med leje af udstyr, da brændstoffet i nogle tilfælde blev pumpet fra et skib over til et russisk skib ude i rum sø, efter at det var blevet lastet for eksempel på Cypern.

"Den er altså ny for mig", sagde Østergaard-Nielsen på aflytningen.

Tirsdag siger han dog, at leje af udstyr bare er en detalje, som ikke giver Dan-Bunkering noget som helst ansvar. I stedet retter han en anklagende finger mod de lokale leverandører.

- Det er jo i deres baghave, Malta og Cypern. Det østlige Middelhav er lidt mere fjernt for os end for dem, de kan jo næsten se over til Syrien, bemærker han.

Intet suspekt

Netop omlastning i rum sø vil den anden anklager, Andreas Laursen, have flere svar på. Fænomenet kaldes ship-to-ship, STS.

STS-overførslerne skete på et tidspunkt, da et af de russiske skibe, som Dan-Bunkering havde leveret til, fik det røde kort. Kaptajnen på "Yaz" var blevet sigtet af de græske myndigheder for sanktionsbrud.

Derefter kom der en ny praksis. Andre tankskibe hentede brændstoffet på raffinaderiet og sejlede ud på havet for at møde "Yaz" eller et andet russisk skib.

Kunne Torben Østergaard-Nielsen ikke være bekymret for, at det alene skete for at skjule oprindelse og destination?

- Det spørgsmål, du har, kan jeg ikke forholde mig til, svarer han. Og slår fast, at STS-operationer generelt på ingen måde er suspekte.

Sagen fortsætter onsdag.

Sponsoreret indhold