Krimi16. august 2022

Dansk finansmand dømt: Skal betale 2,5 millioner i erstatning

Finansmanden Jesper Bak er blevet dømt til at skulle betale millionerstatning i Københavns Byret

Finansmanden Jesper Bak er tirsdag blevet dømt til at betale 2,5 millioner kroner plus renter i erstatning til det statslige selskab Finansiel Stabilitet. Det oplyser Københavns Byret.

Bak var en del af ledelsen i Københavns Andelskasse, som gik neden om og hjem i 2018. Han er tidligere sammen med andre medlemmer af ledelsen blevet frifundet for erstatningsansvar i en anden sag fra banken.

Men i den aktuelle sag har Københavns Byret vurderet, at Jesper Bak og et andet medlem af den daværende ledelse, Martin Henning Rasmussen, bærer et ansvar for dele af de tab, som banken led i forbindelse med nogle udlån.

Det er imidlertid kun Jesper Bak, som må til lommerne, idet retten har bestemt, at Bak skal friholde Rasmussen for det fulde beløb.

Ud over erstatningsbeløbet indeholder dommen også et beløb til dækning af sagsomkostninger på 410.000 kroner.

Finansiel Stabilitet er det statslige selskab, som blev etableret i forlængelse af en række bankkrak under Finanskrisen. Selskabet overtager - blandt andet - kollapsede banker og forsøger at redde de værdier, som reddes kan.

I forbindelse med Københavns Andelskasse har Finansiel Stabilitet anlagt to erstatningssager. Den første blev afgjort i maj.

Her blev Jesper Bak og seks andre tidligere medlemmer af ledelsen frifundet for erstatningsansvar i forbindelse med bankens opkøb af selskabet OTC-listen.

Den sag har Finansiel Stabilitet anket til Østre Landsret. Og netop Østre Landsret kan også komme på banen i forbindelse med tirsdagens afgørelse fra byretten, hvis de dømte vælger at anke.

Finansiel Stabilitet kan også vælge at anke. Selskabet fik nemlig ikke fuld medhold i sin erstatningspåstand. Og to andre sagsøgte i sagen blev af retten frifundet for erstatningsansvar.

Der verserer også en straffesag i forbindelse med Københavns Andelskasses kollaps, efter at både Finanstilsynet og en ny bestyrelse, som tiltrådte i andelskassen i 2018, valgte at indgive politianmeldelse.

Hos National Enhed for Særlig Kriminalitet oplyser fungerende advokaturchef Nathalie G. Elias, at der endnu ikke er truffet afgørelse om, hvorvidt der skal rejses tiltale mod nogen i den sag.

Sponsoreret indhold