Krimi10. februar 2021

Ekspert om dagens smittetal: - Tikkende bombe

Sundhedsmyndighederne kan nu løfte sløret for, hvor mange der er smittet med coronavirus det seneste døgn
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

De sidste 24 timer er 470 personer blevet bekræftet smittet med coronavirus.

De nye tilfælde blev fundet blandt 129.002 prøver. Dermed er positivprocenten på 0,36.

Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut.

Der er sket 11 nye dødsfald med coronavirus.n I alt er 2255 personer døde med virussen i Danmark.

Desuden er der sket 33 nye indlæggelser, men samlet set er der én person mindre indlagt. I alt er 370 personer indlagt, hvoraf 74 er på intensiv og 51 i respirator.

Tirsdagens smittetal lød på 366 nye tilfælde og en positivprocent på 0,43. Så dagens smittetal er højere på papiret, men til gengæld er positivprocenten lavere.

Ingen yderligere genåbning

Tidligere onsdag lød det fra Statens Serum Institus direktør, Henrik Ullum, at selvom smitten ser ud til at være faldende, så er der ikke flere lempelser i sigte.

- Vi har lempet en lille smule ved at sende de yngste i skole, og det er klart, at det giver noget mere aktivitet i samfundet. Derfor må vi se, hvordan det påvirker kontakttallet for B117 og smittesituationen generelt, før vi taler om at lempe, siger direktøren ifølge TV2.

SE og HØR har talt med Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Mikrobiologi og Immunologi på Københavns Universitet, der trods den nedadgående positivprocent heller ikke ser en større genåbning for sig lige foreløbigt.

- Det går den rigtige vej stadigvæk. Vi har et relativt lavt antal smittede i og med at positivprocenten er så pænt lav. Det tyder på, at vi har kontrol over epidimien i øjeblikket, siger han.

Men. Den britiske variant har stadig ikke foldet sig ud i fuld flor i Danmark, og det vurderer professoren snart sker.

- Den tikkende bombe under systemet er den britiske variant, i forhold til hvornår den spiller ind og vi vil se positivprocenten stige, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Stiger snart

Positivprocenten for B.1.1.7 blev tirsdag vurderet til at ligge på 0,99, men det kan man godt regne med stiger til over 1 i løbet af i næste uge eller om 14 dage lyder det fra Jan Pravsgaard Christensen. Det gængse kontakttal er steget til 1.

Der vil man kunne se effekten af, at de mindste klasser igen er begyndt i skole, der medfører mere aktivitet i samfundet.

Han frygter dog ikke, at det vil gå over gevind, da samfundet netop er lukket ned i sådan en grad, som det er.

- Men det er klart, at hvis vi lukkede det hele op, så ville det gå amok med 4000-5000 smittede dagligt.

Og hvis vi danskere ikke gør noget yderligere, bliver B1.1.7 ved ned at vokse, lyder det fra Jan Pravsgaard Christensen, der vurderer, at det næste, man kan gøre for at bekæmpe mutationen - og coronavirus generelt - er at få vaccinerne rullet ud.

Sponsoreret indhold