Krimi 13. marts 2020

Coronavirus: Mattia vågner efter tre uger i koma - til en helt ny verden

På et hospital i Lombardiet er Italiens patient nummer et vågnet fra sit koma. Nu skal han forstå den verden, han er vågnet til
Foto: MEGA

Personalet på et hospital i Pavia har netop vækket 38-årige Mattia.

De seneste 18 dage har han ligget i kunstigt koma, efter han fik konstateret coronavirus. De italienske myndigheder har fastslået, at Mattia er patient nummer et i Italien.

Hans krop har kæmpet mod en dobbeltsidet lungebetændelse og coronavirus, imens en maskine har pumpet luft ind og ud af lungerne på ham.

Artiklen forsætter under billedet...

I Italien har man sat restriktioner for, hvor mange mennesker der må komme ind i supermarkederne af gangen. Her venter folk foran et supermarked i Milano. Foto: MEGA

Den 38-årige italiener har været indlagt på et hospital i Pavia, der ligger i Lombardiet. En af de regioner i Italien, der er hårdest ramt og nu er i en nødsituation.

Det skriver Politiken.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Mattia blev testet positiv 21. februar. En uge efter var 888 personer testet positiv i Italien og 21 personer mistet livet til virussen. Nu er over 1000 personer døde i landet.

- Det har været essentielt for os at redde Patient 1. Ikke kun for at redde et menneskeliv, men også for at sende et signal til alle de smittede i Italien, udtalte Giulio Gallera, der præsident for velfærd i Lombardiet til de italienske medier.

Artiklen forsætter under billedet...

Markuspladsen i Rom. Her plejer at være flere tusinde besøgende dagligt. Lige nu er den helt mennesketom. Foto: MEGA

Det er endnu ikke lykkedes myndighederne at finde den person, der ”patient 0” og betegnes for at være den først smittede i landet og har importeret coronavirus til Italien.

De italienske myndigheder oplyser, at den 38-årige mand er den formodede hovedkilde til coronaudbruddet i i Norditalien.

Ung og frisk

Ifølge lokale medier i Lombardiet var Mattia frisk og rørig, inden han blev syg.

Ifølge hans Facebook-profil var han en aktiv maratonløber og formand for den lokale løbeklub i byen Codogno, hvor han bor.

Massimo Galli, der er overlæge på Zacco hospital i Milano, der i disse dage behandler utallige patienter, udtaler til Sky Italia:

- At ‘Patient 1’ er et ungt og aktivt menneske viser, hvor aggressiv sygdommen er, lyder det fra lægen, inden han uddyber.

- Det er en myte, at kun ældre og svage kan blive alvorligt syge af covid-19. Alle kan blive ramt.

Politiken skriver videre, at 38-årige Mattia havde forsøgt at blive indlagt flere gange og havde flere besøg på skadestuen. Det var først, da hans tilstand var så forværret, at han blev indlagt 20. Februar og testet positiv.

Siden Mattias positive coronatest er Italien det land i Europa, der er hårdest ramt af virussen. Landet er stort set lukket helt ned, og folk kan ikke rejse ud eller ind af landet. Samtidig har Italien den højeste dødelighed for folk smittet med corona.

Venter et barn

Hjemme i Codogno, hvor der bor 15.000 mennesker, venter Mattias kone. Hun er gravid i 8. måned og har også testet positiv. Hun er nu erklæret rask og venter på sin mand. Men der kan godt gå et stykke tid, før han kommer hjem.

Politiken har interviewet krisepsykolog og leder af Dansk Krisekorps Mette Nayberg. Hun varsler, at man skal gå forsigtigt frem med personer, der efter længere tid i koma. Især hvis de vågner til en ny virkelighed. Hun fortæller, at patienter i den situation potentielt vil stå over for nogle voldsomme psykologiske udfordringer.

- I en situation som denne er det altafgørende for patientens psyke, at man nænsomt og langsomt fortæller ham, hvad der er sket. Han skal ikke bare kastes ud i det, men have det serveret i små bidder, siger Mette Nayberg.

38-årige Mattia skal også forstå og bearbejde, at han muligvis har smittet folk, der nu er døde af sygdommen.

De italienske myndigheder har ikke oplyst Mattias fulde navn og identitet.

 

Sponsoreret indhold