Krimi17. juni 2020

Corona fundet på nordjysk minkfarm: Alle dyr aflives

Hele besætningen af mink vil blive aflivet, lyder det fra Fødevarestyrelsen, der nu har fundet corona på en jysk minkfarm
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20200108-122158-1-1920x1291we.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

Henover weekenden er en nordjysk minbesætning blevet testet gennem Statens Serum Institut, da der var mistanke om coronavirus blandt de mange dyr.

Nu oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse, at der er konstateret smitte blandt de i alt 34 mink, hvorfra prøverne er blevet taget.

Analysen blev sat i gang, da Styrelsen for Patientsikkerhed konstaterede, at en patient med COVID-19 er tilknyttet minkfarmen, lyder det.

- Da der i weekenden opstod mistanke om smitte blandt minkene, lagde vi i Fødevarestyrelsen omgående restriktioner ned over minkfarmen. Dermed har ingen dyr, og kun få medarbejdere, kunnet komme ind og ud af besætningen. Vi er i løbende kontakt med sundhedsmyndighederne om hvordan medarbejderne på den berørte minkfarm skal forholde sig, og om håndteringen af det videre forløb, siger Nikolas Kühn Hove, der er beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

Fordi det er første gang, der er fundet coronasmitte på en dansk minkfarm, har regeringen ud fra et såkaldt "forsigtighedsprincip" besluttet sig for at hele den smittede besætning skal aflives.

Desuden oplyser styrelsen, at der vil blive lavet en teststrategi, så man afklarer, om andre minkbesætninger i nærheden også er ramt.

Selvom det er første eksempel herhjemme på en større dyrebestand, der rammes af corona, så er det før set i andre lande. Eksempelvis i Holland, hvor den smitsomme sygdom spredte sig lynhurtigt til i alt 13 minfarme. Her er flere hundredetusinde dyr aflivet.

Beredskabschef Nikolas Kühn Hove minder om, at alle, der har kontakt med mink, stadig skal følge Fødevarestyrelsens almindelige hygiejneregler for besætningsbesøg i minkfarme.

Hvilket vil sige, at man bør vaske hænder grundigt og hyppigt, samt skifte tøj både inden og efter besøg blandt dyrene.

Hvis en mink bliver ramt af coronavirus, risikerer den at få alvorlige vejrtrækningsproblemer og dø.

Derfor opfordrer styrelsen i samme omgang danske minkejere til at kontakte deres dyrlæge, hvis de skulle få mistanke om coronavirus i deres besætning.

Sponsoreret indhold