Krimi21. februar 2023 (opd. 21. februar 2023)

Claus Hjort Frederiksen stilles for retten: Tiltalt for at røbe statshemmeligheder

Claus Hjort Frederiksen stilles for retten for at have overtrådt straffeloven ved at videregive fortrolige oplysninger
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Det var ganske alvorlige nyheder, Claus Hjort Frederiksen kunne fortælle på valgaftenen.
 Foto: Lars H. Laursen

LÆS OGSÅ: Sygdom i familien og nu retssag - Det sidste halve år har ikke været nemt for Claus Hjort Frederiksen

Den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil blive stillet for retten for at have overtrådt straffeloven ved at videregive fortrolige oplysninger. Det oplyser anklagemyndigheden tirsdag.

Skridtet er ikke nogen overraskelse. Han fortalte sidste vinter, at han var blevet sigtet 20. december, da PET-medarbejdere opsøgte ham ved hans hjem i Nordsjælland.

Den tidligere politiker bekræfter i et facebookopslag, at han er skal en tur i retten.

- Jeg har her for en halv time siden taget afsked med betjente fra PET, der foreviste mig et anklageskrift om overtrædelse af straffelovens paragraf 109 om videregivelse af statshemmeligheder. Anklageskriftet er klassificeret som hemmeligt, så det holder jeg for mig selv, skriver han, før han fortsætter:

- Jeg bestrider at have overskredet grænserne for min vidtgående ytringsfrihed som politiker, og jeg har ikke afsløret angivelige statshemmeligheder. Punktum.

Han afviser således anklagerne.

Claus Hjort, der for et år siden trak sig fra politik, og i øvrigt bruger tid på at passe sin kræftsyge kone, Christina, tilføjer, at det ikke ligefrem var sådan her, han havde tænkt sig at bruge sin tid som pensionist.

- Det var ikke sådan, jeg havde drømt om at mit otium skulle være, men når det ikke kan være anderledes, er jeg klar til at tage det slag med, og jeg har både kræfter og overskud til at gå hele vejen.

10. maj sidste år indstillede Rigsadvokaten til justitsministeren, at der skulle rejses en straffesag mod den markante politiker.

Imidlertid var der ikke flertal i Folketinget for at ophæve Claus Hjorts parlamentariske immunitet.

Modstanden skyldtes, at flere partier ikke mente, at de kunne få tilstrækkelig besked om sagen. Og derfor kunne straffesagen ikke blive til noget.

Imidlertid stillede Claus Hjort ikke op til folketingsvalget i november, og derefter har anklagemyndigheden ikke skullet få grønt lys fra Folketinget.

Det er justitsminister Peter Hummelgaard (S), der har tiltrådt indstillingen om at rejse tiltale mod den tidligere minister. Det fremgår af tirsdagens pressemeddelelse om sagen.

Her står også, at anklagemyndigheden ønsker at få sagen behandlet af domsmænd. Det betyder, at man ikke forventer en straf på fængsel i fire år eller derover.

Tiltalen drejer sig om overtrædelse af en uhyre sjældent brugt bestemmelse i straffeloven.

Sagens hovedperson har selv tidligere fortalt, at sagen hviler på hans udtalelser i den offentlige debat.

I programmet Lippert på TV 2 News udtalte han sig om samarbejdet mellem danske og amerikanske myndigheder om tapning af kommunikation i kabler.

Udtalelserne faldt, da emnet var centrum for en betydelig offentlig debat. Den hang sammen med en mistanke mod Forsvarets Efterretningstjeneste og den efterfølgende hjemsendelse af chefen for FE, Lars Findsen, og flere andre topfolk. De blev dog renset ved en hemmelig dommerundersøgelse.

I tirsdagens pressemeddelelse udtaler statsadvokat Jakob Berger Nielsen, at videregivelse af statshemmeligheder kan gøre det sværere for efterretningstjenesterne at udføre deres arbejde.

– Det er selvsagt alvorligt, når højt klassificerede oplysninger, der er belagt med tavshedspligt, og som er væsentlige for efterretningstjenesternes arbejde med at beskytte Danmark, bliver videregivet til uvedkommende, lyder det fra statsadvokaten.

Sponsoreret indhold