Krimi16. april 2024

Branden i Børsen vækker uhyggelige minder: Husker du branden i Notre Dame i 2019?

Den voldsomme brand, der hærger Børsen i København, vækker uhyggelige minder fra 2019, hvor den ikoniske Notre Dame gik op i flammer
Sådan så det ud, da den ikoniske Notre Dame brændte 15. april 2019.
Sådan så det ud, da den ikoniske Notre Dame brændte 15. april 2019.
 Foto: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Følg branden i Børsen live her

København og resten af Danmark er tirsdag morgen vågnet op til et voldsomt syn: Den historiske Børsen-bygning i hjertet af København står i flammer.

Synet vækker lige nu uhyggelige minder om en anden brand, der hærgede for næsten præcis fem år siden.

Den 15. april 2019 var det således den ikoniske Notre Dame-kirke i Paris, der blev opslugt af flammer. Også dengang fulgte hele verden med i rædsel, da flammerne åd store dele af den historiske kirke i den østlige del af Île de la Cité.

Branden i Notre Dame brød ud om aftenen den 15. april, og lige som med Børsen spredte branden sig med lynets hast.

Billederne af Notre Dame i flammer gik verden rundt for præcis fem år siden. Nu er det danske Børsen, der brænder.
Billederne af Notre Dame i flammer gik verden rundt for præcis fem år siden. Nu er det danske Børsen, der brænder.
 Foto: Fabien Barrau/AFP/Ritzau Scanpix

Flammerne overtændte hurtigt kirken, der blev bygget fra 1163 og cirka 100 år frem, og i første omgang var brandvæsenet usikker på, om det ville lykkedes dem at få kontrol over branden. Det lykkedes dog til sidst, men desværre ikke før, at kirkens historiske spir kollapsede. Flammerne har for kort tid siden også fået Børsens historiske dragespir til at kollapse.

Under Notre Dame-branden kæmpede brandfolkene med at redde adskillige værdigenstande i og fra kirken. Det lykkedes blandt andet at redde kirkens to ikoniske klokketårne, ligesom det ikoniske guldkors og kirkens tre uvurderlige rosenvinduer, der kan dateres helt tilbage til 1200-tallet, heller ikke blev uskadeliggjort under branden.

Hvor mange værdigenstande, der bliver reddet fra Børsen, er i skrivende stund uvist. Bygningen huser et større antal portrætter og malerier, og tidligere i dag viste billeder fra området, at Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen er til stede ved Børsen, hvor han selv kæmper med brandfolket for at redde kunstværkerne ud af Børsen.

Fem år efter branden i Notre Dame er brandårsagen stadig ikke fundet. Man mener dog, at Blandt forklaringerne på branden peger de franske myndigheder på kortsluttede elektriske ledninger eller et antændt cigaretskod kan være mulige årsager. Man mener ikke, at branden i den 850 år gamle kirke var påsat.

Det er endnu også uvist, hvad årsagen til branden i Børsen er. Der vil formentlig gå noget tid, før de brandtekniske undersøgelser er færdige. Da branden brød ud, var Børsen i gang med et større renoveringsprojekt. Om dette har haft indflydelse på branden, vides i skrivende stund ikke.

Sponsoreret indhold