To børn efterladt alene i Aarhus: Det ved vi

Opdateret 15.00: 

Et sandt mysterie tog lørdag sin begyndelse i det centrale Aarhus. Ved Park Allé overfor rådhuset fandt man to små børn - ganske alene. 

Børnene blev fundet af tilfældige forbipasserende. Pigen sad i en klapvogn, mens drengen stod ved siden af. 

De to forbipasserende noterede, at børnene ikke virkede utrygge, og at drengen virkede til at passe godt på pigen. 

Artiklen fortsætter under billedet...

Pigen er omkring et år (Foto: Østjyllands Politi)

Mandag formiddag skrev Østjyllands Politi, at to personer var blevet frihedberøvet og en var blevet anholdt.
 
De to personer er blevet administrativt frihedsberøvet for at sikre deres indentitet. 
 

”Vi arbejder ud fra en mistanke om, at børnene er kommet til Danmark sammen med nogle personer, som opholder sig eller har opholdt sig illegalt i landet. Via vores efterforskning fandt vi frem til nogle personer, som kan have en relation til børnene. Nu skal de videre afhøringer og undersøgelser gøre os klogere på, hvordan børnene er endt på gaden i Aarhus, ” siger politiinspektør Michael Kjeldgaard.

På et pressemøde mandag klokken 15 oplyste Østjyllands Politi mere om den tragiske sag. 

Her kunne de fortælle, at en konkret henvendelse søndag aften havde ledt dem til en adresse i Ølgod, hvor de anholdt en 33-årig mand og en 25-årig kvinde. 

Også en 54-årig kvinde blev senere anholdt ved en lejlighed i Aarhus. Kvinden, som er i familie med børnene men formentlig ikke deres mor, kræves mandag varetægtsfængslet ved et grundlovsforhør ved Retten i Aarhus. 

Her er dørene blevet lukket for offentligheden.

Hun er blevet sigtet efter paragraf 213, som handler om vanrøgt og har en strafferamme på to år, samt paragraf 250, der har en strafferamme på otte, for at hensætte eller efterlader en anden i hjælpeløs tilstand. 

Det har ikke været muligt at indentificere de to unge personer endnu. 

Den 54-årige kvinde har ikke ønsket at udtale sig, men nægter sig skyldig i sigtelserne. Hun er ligesom børnene Afghansk statsborger, men har ophold i Danmark. 

Politiet oplyste hurtigt efter fundet af børnene, at der var tale om en pige på cirka et år og en lille dreng på mellem to og tre år. 

Indtil søndag var det et mysterie, hvor de to små børn stammede fra. Men nu har politiet en teori om, at de kommer fra Afghanistan. 

Trods det har det ikke været muligt at kommunikere med børnene, for afghanere har ikke ét samlet sporg. 

Artiklen fortsætter under billedet... 

Drengen er ifølge politiet mellem to og tre år (Foto: Østjyllands Politi)

Søndag oplyste de, at de brugte videomateriale i forsøget på at identificere forældrene. 

Søndag eftermiddag valgte politiet at offentliggøre billeder af de to små børn i håbet om, at det kunne føre til flere spor i sagen. 

Artiklen fortsætter under billedet... 

Pigen sad i denne klapvogn (Foto: Østjyllands Politi)

Samme dag fik de så mange henvendelser og kommentarer om børnene, at de om aftenen måtte bede om arbejdsro. 

"Vi er næsten blevet bestormet med opkald - både med tip og med omsorgsfulde forslag i forhold til børnene. Vi kan simpelthen ikke følge med på telefonerne, og har pt brug for lidt arbejdsro til at forfølge nogle af de spor, vi har at gå efter. Så en opfordring til evt at skrive en mail til os, hvis du har et vigtigt tip. Vi følger op på alle relevante henvendelser", skrev Østjyllands Politi på Facebook. 

Søndag oplyser Erik Kaastrup-Hansen, der er social- og beskæftigelsesdirektør i Aarhus Kommune, til Jyllands-Posten, at børnene er placeret på en institution for helt små børn i Aarhus. 

De har reageret ganske normalt på situationen. 

"Deres adfærd er upåfaldende, som det hedder i fagsproget. Det betyder, at de reagerer fuldstændig normalt for et barn på et år og et barn på to et halvt til tre år. Hvis man reagerer påfaldende, er det, fordi der kan være tegn på svigt eller misbrug. Men her reagerer børnene upåfaldende, og det vil altså sige, at de reagerer, som ethvert andet barn ville reagere i den samme situation. Det betyder formentlig, at de er kede af det," siger han til Jyllands-Posten.

Politiet afholder pressemøde klokken 15 mandag. Her vil de komme ind på yderligere om den efterforskning, som er foregået i løbet af dagen og uddybe årsagen til anholdelserne og frihedsberøvelser. 

Ved du noget, bedes du kontakte Østjyllands Politi på telefon 114. 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close