Krimi25. maj 2020

Bliver kaldt Danmarks værste massemorder: Gav Erik en falsk tilståelse?

Var det refærdigheden der skete fyldest, da den 40-årige Erik Solbakke Hansen blev dømt ubestemt anbringelse og blev kaldt Danmarkshistoriens værste massemorder? Eller kan det ende som den største retsskandale i nyere tid?
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/19890119-162726-pf-1920x1531we_0.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

38 menneskeliv på samvittigheden i alt - 35 af dem efter en mordbrand på Hotel Hafnia i København, og ét af dem på Fanø. En kun 15-årig pige.

Sådan lød den samlede dom over 40-årige Erik Solbakke Hansen, da han i sidste halvdel af 80'erne blev spærret inde på ubestemt tid.

Erik var psykisk udviklingshæmmet - evnesvag, som man kaldte det dengang - og han havde selv tilstået at have stået bag branden på hotellet i Vester Voldgade.

Dog lev der aldrig fundet hverken øjenvidner eller tekniske beviser på forbrydelserne, som Solbakke nu i alles bevidsthed var den koldblodige gerningsmand bag.

Det eneste afgørende bevis, var Erik Solbakke Hansens egne tilståelser.

Nu bringes hans mange tilståelser og den efterfølgende dom frem i lyset igen i TV2's nyeste bud på en true crime-dokumentar, efter den populære serie "Savmordet".

I "Tilståelsen", som har premiere i aften klokken 20 - eller allerede nu på TV2 Play - sås der af en række både juridiske og kriminaltekniske eksperter tvivl om Erik Solbakke Hansens skyld.

Branden

Den nat i 1973, da august bliver til september, sniger en mand sig ind gennem receptionen, op på 2. sal og ind i det lille tekøkkenet på Hotel Hafnia i København.

Her tager han en æske tændstikker frem og sætter ild til en papirspose.

I hotellets restaurant har gæsterne nydt forloren skilpadde og andre klassiske danske retter foran det lille fiskebassin i gårdhaven.

Nu sover alle 85 af dem på deres værelser, mens flammerne breder sig i bygningen.

En kvinde lugter røgen på vej op i elevatoren omkring klokken 2 om natten, og fortsætter til sit værelse, hvor hendes datter lå. Derefter tager hun tilbage til receptionen, hvor hun fortæller om lugten på de øvrige etager.

Da brandvæsnet klokken 02.41 tilkaldes, forsøger receptionisten først at ringe til alle værelserne og bede folk forlade hotellet. Men omstillingen bryder sammen, og i stedet må han skynde sig op på 1. og 2. sal og vække folk.

https://imgix.seoghoer.dk/20060612-220618-2-1920x1290we_0.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

Hotel Hafnia på Vester Voldgade 23 i København blev efter branden overtaget af naboen Hotel Kong Frederik. Foto: Ritzau Scanpix

Det bliver han ved med, indtil varmen og røgen er for meget. Nu tvinges han ud af huset.

Slukningen af branden pågår hele den nat, og først klokken 9 om morgenen er alle omkomne bragt ud af bygningen, hvor de ligger på Vester Voldgade dækket af presenninger.

35 mennesker døde i branden på Hotel Hafnia.

Fanø

Det var varmt og solrigt på Fanø den 20. maj 1980.

Faktisk er vejret så godt, at den 15-årige Anette Møller Thomsen er gået ned til stranden med sin sololie, en bog og et tæppe. Hun finder en plet i sandet, hvor klitterne giver hende læ for vinden.

Omkring kl. 14.20 ser to piger Anette sidde og læse i klitten. De vinker til hende, og hun vinker tilbage. Pigerne var de sidste, som så hende i live.

Anettes familie savner hende til aftensmaden kl. 18, og det er hendes far, som finder hendes nøgne lig i en gryde i klitterne.

Ved mordstedet finder det lokale politi en blodig mursten, og alt tyder på, at der var sket en seksualforbrydelse.

Erik pågribes

Begge sagerne - den forfærdelige mordbrand i København og det tragiske drab på Anette - er i flere år registreret som uopklarede hos politiet. Der er flere mistænkte i årenes løb, men beviserne mod dem er tynde.

Først da Erik Solbakke Hansen den 1. december 1985 mistænkes for at forsøge at sætte ild til en S-togsvogn på Hillerød Station, bliver de efter en langvarig efterforskning opklaret.

Gerningsmanden blev her beskrevet som høj, mørkhåret og iført en blå strikhue. Og det genkendte en pædagog fra Eriks institution.

Der var dog ingen vidner, der nævnte Eriks store karakteristiske briller, som han altid bare.

Men den første tilståelse fra Eriks side, blev starten på en række andre - alle sammen i kølvandet på talrige afhøringer.

https://imgix.seoghoer.dk/20181113-035954-1-1920x1518we_1.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

Anette Møller Thomsens forældre, Børge og Hanne, efter Erik er blevet dømt for mordet på deres datter på stranden på Fanø. Foto: Ritzau Scanpix

Efter den planlagte ildspåsættelse med en dunk benzin og en avis i S-toget, indrømmede Solbakke også at have stået bag yderligere 26 pyromanbrande nær Hillerød og Helsingør, hvor to personer var døde.

Retsagen mod Erik begyndte i 1986, da han inden var nået op på i alt 27 påsatte brande. Han blev dømt til anbringelse på den sikrede institution Kofoedsminde på Lolland.

Nær ven med efterforsker

Det var særlig brandefterforsker fra Rigspolitiets Rejsehold, Per Casper, der blev tilkaldt for at afhøre Erik Solbakke Hansen.

Solbakke havde en unik tillid til Per Casper.

Og det var også ham, der sad på den anden side af bordet, da Eriks sidste tilståelse faldt:

Han stod også bag mordet på 15-årige Anette fra Fanø, indrømmede han.

Der var bare et problem. Per Casper havde flere gange taget Erik med ud og spise. De havde besøgt det nedbrændre Hotel Hafnia sammen, ligesom at efterforskningslederen var gæst ved Eriks fødselsdag.

I dag er det blandt andet det særlige bånd mellem efterforskeren og gerningsmanden, der skurrer i eksperternes ører.

- Det er noget rod, når en efterforskningsleder lige pludselig også bliver en slags kammerat med den sigtede, og man kører sådan noget uformelt i så alvorlig en sag, siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage i TV2-serien "Tilståelsen".

Flere andre eksperter har i forbindelse med TV2-programmet læst politiets akter i Solbakke-sagen. Og flere af dem finder graverende fejl og mangler.

Der findes eksempelvis ikke en eneste lydfil af Eriks afhøringer, ligesom de ad flere omgange er foregået på køreture - altså uden for afhøringslokaler eller institutionen, hvor Erik boede.

Den norske afhøringseskpert Asbjørn Rachlew forklarer i programmet, at falske tilståelser sker oftere, end vi tror.

Især den udviklingshæmmede Eriks skiftende forklaringer, der langsomt passer bedre og bedre til politiets teorier, bekymrer ham:

- For mig fremstår det klart, at efterforskeren leder Solbakkes tilståelse ned til de mindste detaljer, sådan at den til sidst passer med sagens øvrige oplysninger.

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/1_213.jpg
 (Foto: DR1)

I tv-serien "Rejseholdet" blev Solbakke-sagen behandlet i et par afsnit. Her spillede Nicolas Bro den retarderede ildspåsætter med de seksuelle motiver, mens Mads Mikkelsen var hans betroede efterforsker Fischer. Foto: DR1

Over for forfatter til bogen "Den dømte mand - Mysteriet om Erik Solbakke og Danmarkshistoriens største drabssag", Peter Kaae, har en anonym politibetjent sagt om Eriks ifølge ham utroværdige tilståelser:

- Vi var enige om, at havde vi forelagt Erik Solbakke drabet i Finderup Lade, så var det også blevet opklaret.

Erik Solbakken Hansen tilbragte resten af sit liv på den lukkede institution Kofoedsminde. Han døde i 1997 som 49-årig af en leversygdom på sygehuset i Nykøbing Falster.

Efterforsker ved Rejseholdet, Per Casper, døde i 2017.

Sponsoreret indhold