Krimi6 timer siden

Anklagere tvinges til at frigive følsomme oplysninger i hvidvasksag

Kvinde, der optrådte i "Den Sorte Svane", er død, kort tid før hun skulle afhøres i sagen om Operation Greed

I den hidtil største straffesag om en fakturafabrik har anklagemyndigheden lidt et nederlag i Østre Landsret.

Her har dommerne i en kendelse torsdag bestemt, at de tiltaltes forsvarere i sagen, som politiet har efterforsket under kodeordet Operation Greed, skal have adgang til en redegørelse med åbenbart særdeles følsomme oplysninger om politiets efterforskning.

Informationen angår muligvis et møde, der fandt sted i december 2019 i Rødovre Centrum. Her traf forretningskvinden Juliett Kapello blandt andre den hovedtiltalte.

Politiet havde installeret mikrofoner for at klarlægge, hvad der blev talt om. Forsvarerne har fået udleveret tre lydfiler fra mødet - men har ikke, mener de, fået klart svar på, om der er mere at få.

Juliett Kapello blev kendt af en større offentlighed sidste år i TV 2-dokumentaren "Den Sorte Svane". Her medvirkede hun ufrivilligt. Hun talte med udsendelsernes hovedperson, Amira Smajic, om, at der var penge at hente på at huse autistiske personer.

Men i Operation Greed, som i landsretten er blevet omdøbt til det mere neutrale Faktura-sagen, har den hovedtiltaltes forsvarer, advokat Katrine Gottlieb, mistanke om, at Kapello var meddeler og muligvis civil agent for politiet.

Når en borger optræder som såkaldt civil agent, er der risiko for, at kriminalitetens omfang forøges.

Derfor har advokat Gottlieb og andre forsvarere presset på for at få oplysninger om Kapellos samarbejde med politiet.

Tidligere har anklagemyndigheden blankt afvist, at Kapello har virket som civil agent. Det er IKKE sket, har budskabet - med versaler - lydt i en redegørelse.

I et langvarigt opgør om forsvarernes adgang til politiets materiale rykkede anklagemyndigheden i slutningen af april endelig ud med en redegørelse. Men den skulle holdes under låg.

Kun landsrettens dommere måtte se den, forsvarerne måtte ikke læse den, lød kravet.

Torsdag har landsretten så fejet denne betingelse til side. Forsvarerne må se redegørelsen, lyder beskeden fra dommerpodiet.

Men det sker alligevel ikke straks. En af de tre anklagere, specialanklager Alexander Dzougov fra Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet, beder nemlig om det, der kaldes opsættende virkning.

Da den enorme sag blev behandlet af Københavns Byret, oplyste Juliett Kapello, at hun gav oplysninger til både PET og det åbne politi.

Efter planen skulle Kapello afhøres i Faktura-sagen 12. juni, men det sker ikke. Hun afgik forleden ved døden.

I Faktura-sagen er 13 mænd og et selskab sat under tiltale. Blandt andet blev der i en kontorcontainer ved et hotel i Brøndby fremstillet mere end 5000 fiktive fakturaer, som skulle dække over håndværkeres og andres sorte arbejde, hævder anklagemyndigheden.

Der skal være sket hvidvask af over en halv milliard kroner, ligesom der skete medvirken til håndværkeres og andre kunders skatte- og momssvig for næsten 300 millioner, påstås det.

Torsdag giver en af forsvarerne, advokat Jakob Lund Poulsen, ikke meget for anklagemyndighedens ønske om at få såkaldt opsættende virkning, sådan at spørgsmålet eventuelt kan komme til Højesteret.

- Løbet er kørt. Der er ikke hjemmel til opsættende virkning, siger advokaten og henviser til anklagemyndighedens passivitet efter en tidligere kendelse om aktindsigt i februar.

Flere forsvarere tager ordet i landsretten torsdag eftermiddag. Advokat Kåre Pihlmann bemærker, at landsretten i flere måneder kan sidde inde med en viden, som forsvarerne ikke har.

- Det kan rejse en habilitetsproblemstilling, siger han.

Sponsoreret indhold