Krimi1. februar 2022

Anders Breivik afvist: Får ikke lov til prøveløsladelse

Massemorderen Anders Breivik skal forblive i fængsel. Det har en norsk domstol netop afgjort
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/22020769310347-1920x1280we.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

En norsk domstol har afvist massemorderen Anders Breiviks anmodning om at blive prøveløsladt.

Det skriver de norske nyhedsbureau NTB.

Ifølge NRK meddeler Breiviks forsvarer, Øystein Storrvik, at han anker dommen.

"Blottet for empati"

En del af afgørelsen hviler på, at Anders Breivik ikke har ændret sig, og at hans samfundsbillede og ideologier er de samme som i 2011, da han gik til angreb på øen Utøya og regeringskvarteret i Oslo.

Her mistede i alt 77 mennesker livet.

- Tiltalte fremstår som åbenlyst forstyrret og med en tankeverden, som er svær at trænge ind i for andre. Han har det samme ideologiske udgangspunkt i dag som i 2011, men forklarede, at han herfra kun ønsker at arbejde med sine synspunkter med fredelige midler, skrev retten, som desuden konkluderede, at Breivik virkede "blottet for empati og medfølelse for ofrene for terroren.

Anders Breivik blev året efter sit angreb idømt forvaring i 21 år. De norske regler siger, at man kan anmode om prøveløsladelse, når man har afsonet ti år.

Men ifølge den norske retspsykiatri Randi Rosenqvist, er der høj sandsynlighed for, at Anders Breivik ved en eventuel prøveløsladelse begår nye forbrydelser eller voldshandlinger.

Hun mener desuden, at vurderingerne af ham - og denne risiko for nye voldelige handlinger - ikke er ændret siden de vurderinger, der blev lavet i 2012 og 2013.

Sagen om prøveløsladelsen af Anders Breivik blev behandlet af Telemark Tingrett for to uger siden.

Under retssagen afviste Anders Breivik, at han bar ansvaret for angrebet.

Udspurgt om skyld fastholdt han, at han var radikaliseret, da han udførte angrebene i 2011, og derfor er det dem, der radikaliserede ham, der bærer skylden.

Desuden hævder han, at han ikke havde kontrol over sig selv, da han begik sine forbrydelser, og at han har ændret sig siden.

Ifølge Anders Breivik blev han radikaliseret på nettet af den nynazistiske gruppe Blood and Honour. En gruppe, som han stadig er medlem af.

Sponsoreret indhold