Akut sædmangel i Sverige

Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Sverige har fået et uventet problem midt under coronapandemien.

De svenske offentlige sædbanker står akut og mangler sæd, der bruges til betrugtning af kvinder, der ønsker barn med donorsæd.

Det skriver Reuters.

- Vi løber tør for sæd. Vi har aldrig haft så få donorer som det sidste år, lyder det fra Ann Thurin Kjellberg, afdelingschef ved Gøteboergs Universitetshospital.

Årsagen kan være, af de svenske mænd undgår at tage på de hårdt pressede hospitaler, hvor sæden skal donores, mens coronavirussen raser.

Voldsom ventetid

Men konsekvensen er, at det sætter en stopper for insemineringerne i store dele af sundhedsvæsenet, og ventiden for donorsæd er lang.

Før var ventetiden på cirka seks måneder, men nu er det steget til 30 uger - det svarer til 2,5 år.

Og den reele ventetid kan muligvis være endnu længere.

- Det er en nationalt fænomen, lyder det fra afdelingschefen, som fortsætter:

- Vi er løbet tør i Gøteborg og Malmø, og snart løber de tør i Stockholm.

Mange afvises

I Sverige må en sædprøve højest bruge til at hjælpe seks kvinder med at blive gravide, og de fleste af de allerede afleverede sædprøver er blevet brugt så mange gange, man kan inden for lovens rammer.

Et andet problem er, at det heller ikke er alle de mænd, der melder sig, hvis sæd kan bruges. Ifølge afdelingschefen er det kun én ud af 50, der melder sig, der kan bruges.

I Danmark må sæd fra en donor højest bruges til 12 graviditeter, og sædbanken skal sikre, at der er geografisk spredning mellem graviditeterne.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close