Krimi 16. januar

Afviser svært psykisk syge unge: - Min datter kan blive den næste Field's-skytte

Et halvt år efter Field's-skyderiet bliver svært psykisk syge unge stadig afvist i psykiatrien. En af dem er Janne Grøndahls datter
Janne Grøndahls datter modtager i øjeblikket ingen behandling, men hun skal tage 15 piller hver dag mod sin paranoide skizofreni.
Janne Grøndahls datter modtager i øjeblikket ingen behandling, men hun skal tage 15 piller hver dag mod sin paranoide skizofreni.
Foto: TV 2 Kosmopol

TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til tip@seoghoer.dk

Det her er historien om, hvor svært det er at få den rette hjælp, når man er psykisk syg.

Men samtidig er det også fortællingen om et presset psykiatrisk system, som - et halvt år efter det tragiske skyderi i shoppingcentret Field's - stadig afviser psykisk syge unge, der er til fare for dem selv og andre.

- Min datter kunne aldrig finde på at skade sig selv, men når hun er psykotisk, kunne hun helt sikkert finde på at slå nogle andre ihjel.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sådan lyder den smertefulde konstatering fra Janne Grøndahl, da TV 2 Kosmopol møder hende i hendes lejlighed i København.

Janne Grøndahl er en plaget mor, som igennem adskillige år har kæmpet for at få systemet til at hjælpe sin 18-årige datter Tina.

Navnet på datteren er opdigtet for at anonymisere hende, men TV 2 Kosmopol er bekendt med hendes rigtige navn og fulde identitet.

- Jeg føler et ansvar for at skulle passe på alle jer andre, så hun ikke ender ud i en Field's-situation.

- Derfor har jeg gentagende gange i både det kommunale og psykiatriske system advaret dem om, at hun kan blive den nye Field's-skyder, hvis de ikke tager det alvorligt, siger Janne Grøndahl.

TV 2 Kosmopol har forsøgt at få en kommentar fra Region Hovedstadens Psykiatri til denne historie. Regionen siger, at man ikke ønsker at kommentere på konkrete sager.

Det var præcist en måned efter skyderiet i Field's - den 3. august 2022 - at Janne Grøndahl første gang henvendte sig til TV 2 Kosmopol.

På det tidspunkt lever Janne Grøndahl i lidt af en krigszone.

Hun fortalte mig, at hun ville stikke mig i ryggen med en kniv, når jeg sov

Janne Grøndahl

Hun omtaler datteren som "en tikkende bombe", og flere gange har Janne Grøndahl måtte ringe 112, fordi datteren er psykotisk og truende.

- Jeg ringede 112 sidste gang, fordi hun fortalte mig, at hun ville stikke mig i ryggen med en kniv, når jeg sov, siger Janne Grøndahl.

Efter opkaldet rykker fire politibetjente ud og tvangsindlægger datteren efter hård kamp.

- De kender godt hendes navn. Jeg behøver ikke engang at sige hendes cpr-nummer mere, konstaterer Janne Grøndahl tørt.

Datteren bliver indlagt på en psykiatrisk afdeling på Digevej i Københavns Nordvestkvarter, men efter kun tre dage bliver hun udskrevet igen.

- Det personale, som jeg har mødt i psykiatrien, har alle virket som fagligt dygtige. Men de er jo ramt af nogle vilkår, som gør, at de ikke er i stand til at yde den behandling, som de godt kan se, at patienterne har brug for, siger Janne Grøndahl.

Du kan læse hele historien her.

Sponsoreret indhold