Krimi25. oktober 2023

Ældre udsat for svindel: To 18-årige er dømt

I alt er 13 ældre blevet svindlet for over 300.000 kroner i 2023 efter to teenagere udgav sig for at være banken eller Nets
To 18-årige dømt for svindel på ældre
To 18-årige mænd dømt for at snyde ældre for over 400.000 kroner i alt.
 Foto: Colourbox

Læs også: 17-årig falsk bankmand snydt: 89-årig slog alarm

Gentagne gange har politiet i løbet af i år forsøgt at advare mod telefonsvindel, efter flere ældre har oplevet at blive franarret tusindvis af kroner, men nu er to gerningsmænd dømt.

Det drejer sig om to 18-årige mænd fra henholdsvis Esbjerg og Haderslev, der onsdag blev dømt ved Retten i Sønderborg.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Den ene er idømt et års fængsel for at have begået databedrageri for cirka 300.000 kroner, mens den anden dømte havde begået databedrageri for cirka 110.000 kroner.

I alt er 13 ældre danskere blevet snydt af to 18-årige, der over en lang periode har ringet op til netop ældre borgere.

Gode råd i forhold til at undgå at blive udsat for telefonsvindel

  • Husk, at banken eller politiet aldrig vil ringe til dig og bede dig om udlevere følsomme oplysninger over telefonen.
  • Politiet eller banken kommer heller aldrig forbi dit hjem for at hente et dankort eller din kode.
  • Stol ikke på telefonnumre og e-mailadresser. Gerningsmanden kan få telefonnumre og e-mailadresser til at se ud som om, at de kommer fra myndigheder, pengeinstitutter osv. Få navnet på den person, der ringer. Og søg selv fx bankens telefonnummer frem på internettet og ring og spørg efter personen.
  • Ring til banken, politiet (på 1-1-4) eller en nærtstående og få hjælp, hvis du bliver kontaktet og er i tvivl om, hvad du skal gøre.
  • Kontakt omgående din bank og få spærret dit kort, hvis nogen kan have fået fat i dine bank- eller MitID-koder. Og anmeld også sagen til politiet på 1-1-4.

Når de har ringet, har de udgivet sig for at være enten fra en bank eller kortudbyderen Nets. De fortalte borgerne, at de var blevet hacket og krævede derfor at få udleveret dankort og pinkode til en medarbejder, der ville komme forbi adressen, hvis borgeren ville undgå at blive hacket.

En fælde som i hvert fald 13 ældre borgere hoppede i, indtil de to gerningsmænd blev snuppet.

Ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi erkendte gerningsmændene delvist. Den ene modtog sin dom, mens den anden udbad sig betænkningstid med hensyn til anke.

- Vi er tilfredse med dommen. De to unge mænd har groft spillet på, at ældre borgere har tillid til personer, der udgiver sig for at være fra pengeinstitutter og myndigheder, og har fulgt deres anvisninger, siger advokaturchef Jannie Dahl Nøhr fra anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Sponsoreret indhold