Krimi 19. oktober 2021

96-årig møder anklager om nazidrab: Hun kendte til det hele

Retssagen mod en kvinde, der som teenager var ansat i koncentrationslejr, er tirsdag indledt i Nordtyskland
Foto: MEGA

En 96-årig kvinde anklages tirsdag for at være fuldt bevidst om, hvad hun som teenager medvirkede til i en nazistisk koncentrationslejr.

Det sker i den nordtyske by Itzehoe, hvor en retssag mod hende er indledt.

Retssagen er indledt med knap tre ugers forsinkelse, efter at kvinden flygtede kort før det første planlagte retsmøde 30. september.

Tirsdag mødte den 96-årige Irmgard Furchner op siddende i en kørestol med et tørklæde om hovedet og iført mundbind.

Hun er tiltalt at have været medskyldig i drabene på 11.412 personer i Stutthof-koncentrationslejren i det besatte Polen mellem 1943 og 1945.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Stutthof var den lejr, som 150 danske kommunister blev deporteret til i 1943. 22 af dem døde af sygdom og udmattelse i lejren eller under den evakuering af Stutthof, som fandt sted tæt på krigsafslutningen i 1945.

Furchner arbejdede fra juni 1943 til april 1945 som sekretær på Paul Werner Hoppes kontor. Han var leder af koncentrationslejren, der ligger nær Gdansk.

Ifølge den offentlige anklager Maxi Wantzen var Furchner gennem sit arbejde med til at "sikre en problemfri drift af lejren". Gennem arbejdet fik hun samtidig "viden om alle begivenheder og hændelser i Stutthof".

Anklageren siger videre, at fangernes råb og skubben og masen inde fra gaskamrene "tydeligt kunne høres" af alle i lejren.

Furchner er under anklage ved en ungdomsdomstol på grund af sin unge alder, da hun var ansat i koncentrationslejren.

Hun er en af de første kvinder i årtier, der bliver retsforfulgt for forbrydelser begået i forbindelse med Anden Verdenskrig.

Generelt er det - 76 år efter Andens Verdenskrigs afslutning - ved at være sidste udkald for at retsforfølge involverede. Flere sager er allerede droppet, fordi de anklagede er døde eller ude af stand til at blive retsforfulgt.

Mindst tre andre kvinder er blevet undersøgt for deres roller i koncentrationslejrene under Ander Verdenskrig.

Blandt dem er en anden kvinde, der arbejdede som sekretær i Stutthof-koncentrationslejren. Hun døde sidste år, før anklagerne blev frembragt.

 

Sponsoreret indhold