Krimi15. august 2023

8-årige piger kidnappet, voldtaget og tortureret: Døde af sult og tørst

Han kidnappede, torturerede og dræbte fire piger. I dag mener flere dog, at uhyret Marc Dutroux har endnu flere liv på samvittigheden.
Marc Dutroux
8-årige Julie Lejeune og Melissa Russo forsvandt nær deres hjem 24. juni 1995. Først efter otte måneder fandt man pigerne. De var døde af sult og tørst.
 Foto: Ritzau Scanpix

Hans ofre blev lænket til senge, tortureret og seksuelt misbrugt i en kold og klam fangekælder. To piger døde af sult, mens to andre blev levende begravet. Kun ved et rent lykketræf slap hans to sidste ofre ud med livet i behold.

I dag mener flere dog, at det belgiske uhyre Marc Dutroux, 66, ikke nøjedes med at tage livet af fire i 1990’erne. Han myrdede mange flere, lyder det nu i podcasten ”Monsteret”:

Marc Dutroux
Marc Dutroux blev døbt ”monsteret fra Charleroi”, efter det kom frem, at han i sit hus i Charleroi i det sydlige Belgien havde begået landets værste forbrydelse i midten af 1990’erne.
 Foto: Ritzau Scanpix

– Adskillige unge kvinder og piger forsvandt på samme tid i denne del af verden. Jeg tænker, at en dybere dna-analyse af beviserne fundet i kælderen potentielt kunne resultere i fundet af andre ofre, fortæller Matt Graves.

Han har talt med både politi, efterforskere og pårørende, der var direkte involveret i Dutroux-sagen. Og så han har også talt med andre forældre, der frygter, at deres forsvundne datter blev offer for den sadistiske barnemorder.

Marc Dutroux
Sagen vakte stor opsigt i Belgien – særligt fordi flere havde advaret myndighederne om, at Marc Dutrox var i gang med at bygge denne fangekælder en forbrydelse forud for kidnapningerne.
 Foto: Ritzau Scanpix

– En af familierne forsøger nu at få genåbnet deres sag, siger han.

Chokket i kælderen

Belgien gik i chok, da Marc Dutroux’ uhyrligheder blev afsløret i august 1996. Her var endnu en pige forsvundet i det ellers så fredelige land. Denne gang så et vidne dog, hvordan den 14-årige Laëtitia Delhez blev hevet ind i en bil.

Marc Dutroux
Tårerne fik frit løb, da hundredvis af fremmødte tog afsked med 8-årige Julie Lejeune og Melissa Russo 22. august 1996.
 Foto: Ritzau Scanpix

Vidnet kunne endda huske dele af nummerpladen, der i sidste ende ledte politiet til den arbejdsløse elektriker Marc Dutroux.

Han og hustruen Michelle Martin blev anholdt, og to dage senere krøb de til bekendelse: Der var en speciallavet og hemmelig celle i parrets kælder, der var komplet lydisoleret og umulig at komme ud af.

Her fandt politiet den udsultede og forpinte Laëtitia Delhez. Det var dog ikke det eneste chokfund. Ved siden af hende lå den 19-årige Sabine Dardenne lænket. 80 dage forinden var hun blevet kidnappet, da hun var på vej til skole.

Marc Dutroux
Sabine Dardenne, dengang 19, var på vej til skole i Belgien, da hun blev bortført af børnelokkeren. Der gik 80 dage, før hun blev befriet. Her er hun fotograferet få dage efter sin befrielse.
 Foto: Ritzau Scanpix

Begravet levende

Begge piger berettede om rædselsfulde overgreb og tortur i hænderne på Dutroux. De var blevet lænket til senge, voldtaget og nægtet mad og drikke. De frygtede, at de skulle dø. Og med god grund.

For Marc Dutroux havde rigtignok kidnappet flere piger. Desværre overlevede ingen af dem.

Marc Dutroux
Marc Dutroux sendte i 2018 breve til sine ofre og deres familier i et forsøg på forsoning og i håbet om at blive prøveløsladt. Familierne rasede, og Marc Dutroux forblev bag tremmer. Her er et af de seneste billeder af ham. Det stammer fra 2013.
 Foto: Ritzau Scanpix

Mens Marc Dutroux i begyndelsen af 1996 afsonede tre måneders fængsel for biltyveri, sultede de otteårige veninder Julie Lejeune og Melissa Russo ihjel i hans fangekælder.

Den pædofile mand havde kidnappet pigerne nær deres hjem i junimåned året forinden. Samme sommer kidnappede han også An Marchal, 17 år, og Eefje Lambrecks, 19 år. Pigernes lig blev senere fundet nedgravet i Marc Dutroux’ have. De var formentlig i live, da han begravede dem.

Marc Dutroux
Politiet og myndighederne havde ifølge mange fejlet fælt og dermed tilladt, at Marc Dutroux kunne fortsætte med at kidnappe piger. Derfor deltog nærved 300.000 i den såkaldte hvide march 20. oktober 1996 for at sætte fokus på børnekidnapning og mindes ofrene.
 Foto: Ritzau Scanpix

Gav dem bolsjer

Under retssagen indrømmede Marc Dutroux at have kidnappet og voldtaget pigerne. Han nægtede dog at have slået dem ihjel, men fastholdt i stedet, at han beskyttede pigerne mod en pædofil bande. Han forklarede også, at han var venlig mod dem:

– Jeg gav hende bolsjer for at få smagen af sæd væk, lød det blandt andet fra han.

Marc Dutroux
Det var i dette hus, at Marc Dutroux havde bygget sin rædselscelle. I dag er huset revet ned og omdannet til en mindepark til ære om de døde piger.
 Foto: Ritzau Scanpix

De gruopvækkende detaljer lod heller ikke til at berøre morderen det mindste. Flere gange sad han således og småsov i retten. En mentalerklæring konkluderede, at Marc Dutroux var ”rendyrket psykopat”, og derfor tog det heller ikke retten længe at idømme ham den hårdeste straf: Livstid.

Marc Dutroux
Bag denne lydisolerede mur holdt Dutroux pigerne indespærret. De havde ingen mulighed for at undslippe, og det viste sig da også, at to af pigerne døde af sult og tørst i fangekælderen.
 Foto: Ritzau Scanpix

Hans hustru, Michelle Martin, fik 30 års fængsel for at hjælpe med forbrydelserne. Hun blev løsladt i 2012, fordi hun i stedet ville gå i kloster.

Friheden kommer Marc Dutrox nok aldrig til at smage, selv om han har forsøgt at få en bid – senest i 2019. Her ansøgte barnemorderen om at blive prøveløsladt, men endnu engang uden held.

Belgien vil – med god grund – ikke lukke landets værste barnemorder ud igen.

Sponsoreret indhold