Krimi13. oktober 2022

50 år siden: Styrtede ned i Andesbjergene og spiste menneskekød for at overleve

I dag er det 50 år siden en gruppe rugbyspillere styrtede ned i de uvejsomme Andesbjerge. Der gik 72 lange dage, før de blev reddet. For at overleve måtte de gøre det utænkelige: Spise deres døde kammerater
Her ses flyvraget efter det nedstyrtede Fairchild F-227, som styrtede ned på sin tur til Santiago de Chile. nbsp;
Her ses flyvraget efter det nedstyrtede Fairchild F-227, som styrtede ned på sin tur til Santiago de Chile.
 Foto: Ritzau Scanpix

Det er ét af vor tids vildeste – og værste – flykatastrofer:

I 72 dage forsøgte en gruppe rugbyspillere at overleve i de sneklædte Andesbjerge, efter deres fly var styrtet ned i det uvejsomme bjerglandskab.

Men for at overleve måtte de unge mænd gøre det utænkelige: Spise deres døde kammerater.

For i det knuste fly var der nærmest ingen mad, og de var styrtet ned på en høj bjergside, der ikke indeholdt andet end sne så langt, øjet rakte.

Jose Luis 'Coche' Inciarte var én af de heldige, der overlevede – og han har siden fortalt om de skæbnesvangre dage i 1972, hvor det ufattelige fandt sted.

Han fortæller, at tanken om at spise de døde begyndte efter dag 10. Her hørte de overlevende over radioen, at en mulig redningsaktion var blevet afblæst, da myndighederne ikke forventede, at nogen havde overlevet.

Jose Luis 'Coche" Inciarte sammen med sin kone Soledad, efter han blev reddet. 
Jose Luis 'Coche" Inciarte sammen med sin kone Soledad, efter han blev reddet.
 Foto: Jp Laffont/Polaris Images/Ritzau Scanpix

– Det var forfærdeligt at få at vide. Tanken om at jeg ville se min mor og Soledad igen havde holdt mig oppe – men nu stod vi overfor at dø på dette bjerg.

– Vi vidste, at vi ikke havde mere mad tilbage, så vi begyndte at diskutere det utænkelige: At spise det frosne kød fra vores døde venner, fortæller Jose Luis 'Coche' Inciarte ifølge Mirror.

– Det indebar at fjerne det ultimative tabu, og vi diskuterede frem og tilbage, og så skete der noget utroligt.

– Mænd begyndte at sige, at hvis de døde, ville de med glæde give deres kroppe til deres venner. Vi så døden i øjnene og indgik en pagt i kærlighed, fortæller Jose Luis 'Coche' Inciarte.

Men selv om det var livsnødvendigt, var det ikke let.

– Det er ikke let at spise menneskekød. Dit hoved må tvinge din krop til at gøre det. Min mund ville ikke åbne, og da min mund åbnedes, kunne jeg ikke få mig selv til at synke.

– Jeg følte fuldstændig afsky for, hvad jeg gjorde, og jeg spiste så lidt som muligt. Men til sidst overtog overlevelsesinstinktet, fortæller Jose Luis 'Coche' Inciarte.

Det var som følge af sine døde kammerater – og tre meget modige mænd – at Jose Luis 'Coche' Inciarte overlevede.

Rugbyholdets kamp for overlevelse blev filmet i "Alive" (1993) - på dansk "Vi lever" - med blandt andet Ethan Hawke på rollelisten. 
Rugbyholdets kamp for overlevelse blev filmet i "Alive" (1993) - på dansk "Vi lever" - med blandt andet Ethan Hawke på rollelisten.
 Foto: MEGA

Efter mange uger på bjerget gik tre af de andre overlevende således ud for at finde hjælp.

I ugerne op til havde de planlagt deres egen redningsaktion. De tre mænd havde fået større rationer af menneskekødet, og de havde syet en sovepose af tøjstykker og stof fra flysæderne.

Efter 10 dages vandring i bjergene nåede de ud af Andesbjergene og tilkaldte hjælp.

I alt overlevede 16 mænd.

De blev reddet to dage før juleaften, den 22. december 1972.

– På bjerget gav jeg mig selv det løfte, at hvis jeg overlevede, ville jeg leve et simpelt liv for at ære dem, der døde, siger Jose Luis 'Coche' Inciarte.

– Jeg giftede mig med Soledad otte måneder senere, og med vores tre børn og otte børnebørn er jeg stolt af at kunne sige, at jeg har gjort netop dét.

– Jeg har kræft, men jeg har levet et liv uden frygt og med taknemmelig for, hvad jeg har.

Sponsoreret indhold