Krimi18. maj 2021

2955 cykler stjålet og bunker af kontanter: Pensionister nægter sig skyldige

Et ældre ægtepar er tiltalt for hæleri ved Københavns Byret
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/19970625-615912-3_8mb.jpg
 Foto: Ritzau/Scanpix/Lars Andreasen

Kender du det, når du skal låse din cykel op, inden du cykler på arbejde, og du kommer i tvivl om, hvor du har stillet den?

De fleste københavnere har formentlig prøvet det. Og de fleste har formentlig også måtte sande, at deres cykel er blevet stjålet.

En god portion at de cykler der er blevet stjålet rundt omkring i København, mener politiet, at et pensioneret ægtepar står bag.

Ægteparret på henholdsvis 57 og 64 år sidder på anklagebænken i Københavns Byret, hvor de er tiltalt for at have tilknytning til ikke mindre end 2.955 stjålne cykler.

Det skriver B.T.

I 2019 blev der stjålet omkring 50.000 cykler i hele landet, viser tal fra Danmarks Statistik. Kun i 584 af de sager blev der rejst en sigtelse mod en gerningsmand.

Men nu mener politiet mener, at de har fundet frem til nogle af gerningsmændene. De to pensionister, der oprindeligt er fra Rusland og har dansk opholdstilladelse, har ifølge anklageskriftet stjålet utallige cykler ved metrostationer rundt omkring i hovedstaden. Mange af dem har de solgt videre på Den Blå Avis og Facebook Marketplace.

Da ordensmagten anholdte de to pensionister på deres adresse fandt betjente 654.500 kroner i kontanter.

Ægteparret nægter sig skyldige i alle anklager.

Ifølge B.T., der dækker retssagen, kontaktede Den Blå Avis, politiet i 2017. Her havde man mistanke om, at der blev svindlet med cyklerne fra profiler, der tilhørte det ældre ægtepar. Sagen blev henlagt af politiet.

I 2019 startede Københavns Politi en efterforskning op, da de en betjent faldt over flere suspekter salgsannoncer på Den blå Avis. Hurtigt kunne de fastslå, at ægteparret brugte flere forskellige profiler til at sælge stjålne cykler fra. De havde dog en ting til fælles. Alle salgsannoncerne havde den samme baggrund på billederne.

De mange annoncer kan kædes sammen med en stribe anmeldser fra danskere, der havde købt brugte cykler i god tro. Men senere har flere opdaget, at de havde købt en hælervarer.

Ifølge B.T. købte en ung kvinde en brugt cykel til lige under 1000 kroner af den tiltalte kvinde i sagen. Den ældre kvinde leverede selv cyklen og hjalp med at indstille den til den nye ejer.

En ung kvinde fra Amager oplevede, at hendes cykel blev stjålet fra en metrostation. Senere samme dag opdagede hun en salgsannonce på Den Blå Avis med sin cykel. Hun kontaktede sælgeren for at købe den tilbage og blev forbløffet, da han kunne fremvise en kvittering på cyklen, som kvinden selv havde købt.

Begge sager indgår i det store sagskompleks mod det ældre ægtepar.

Københavns Politi overvågede ægteparret i 14 dage. Her fangede de dem i flere gange at hente låste cykler ved metrostationer i København for at køre dem hen til et lager.

I alt har Københavns Politi kunne kæde 300 cykler direkte sammen med det ældre ægtepar, som har solgt cykler til uvidende københavnere.

Hvis parret bliver kendt skyldige, går anklagemyndigheden efter at få dem udvist af Danmark for bestandig.

Der forventes at falde dom i sagen i midten af juni.

Sponsoreret indhold