Krimi30. juni 2020

20 år efter tragedien: Her er de sidste skæbnesvangre minutter af Pearl Jam-koncerten

I dag er det nøjagtigt 20 år siden, ni unge mennesker blev kvalt i mængden af glade koncertgængere foran Orange Scene på Roskilde Dyrskueplads
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/df_5se26k7t.jpg
 Foto: Henning Lillegård

- Lad os lige opføre os som bedste venner i fem minutter. Gør mig en tjeneste, okay? For I har nogle andre bedste venner heroppe, som er i problemer.

Ordene kommer fra kanten af Orange Scene. Det er forsanger Eddie Vedder, der standser Pearl Jams koncert.

Han sidder ned og tager sig først til panden. Så holder han sig for munden.

Det er fredag aften. Den 30. juni 2000. Et af verdens største rockbands har hevet 50.000 tilskuere til den mudrede plads foran den ikoniske scene.

Koncerten, der startede klokken 22.35, har indtil videre varet 50 minutter, men under nummeret "Daughters" spreder alvoren sig fra første række til vagterne og videre til kunstnerne på scenen.

Alt er forandret

Ni unge mænd blev trampet ihjel den aften. Musikfestivalen blev i løbet af ganske få øjeblikket forvandlet til et sandt mareridt.

De tusindsvis af tilskuere glemmer med al sansynlighed aldrig den skæbnesvangre koncert, og det samme gør sig gældende for medlemmerne af et af 90'ernes mest populære rockbands.

"Hver eneste dag gør vores hjerter fortsat ondt, og vores maver vender sig ved tanken om disse unge mænd, der omkom. Tanken om at det kunne have været anderledes, hvis bare... Men intet ændres," skriver Pearl Jam i en officiel udtalelse 20 år efter tragedien.

Selvom tiden er gået, ser bandet stadig tilbage med anger på tiden lige efter ulykken.

"Alle fejlede i forsøget på at leve op til, hvad der var brug for i de timer før og dagene efter tragedien. Festivalen, medierne og os selv inklusive," lyder det.

https://imgix.seoghoer.dk/20000701-065401-pf-1674x1129we.jpg
 Foto: Thomas Borberg, Ritzau Scanpix

Voldsomt pres: Billedet her er taget fra scenens højre side. Ulykken, som indtraf cirka 45 minutter senere, skete i den anden side af scenen (Foto: Thomas Borberg, Ritzau Scanpix)

"Vi trak os og blev vrede efter mange skriverier om, at Pearl Jam var ansvarlige. Vores ord gjorde intet for at hjælpe på det tidspunkt. Vi gemte os og håbede, at det ikke var vores skyld. Vi har prøvet efter bedste evne at komme ud af skjul siden da."

At overdøve en rockkoncert

I TV2's minidok fortæller koncertgængeren Tor Nygård Kolding om de i alt over 20 minutter, flere lag mennesker kæmpede for livet i det fugtige, varme, mudrede mørke.

Han lå så langt nede i bunken, at han ikke kunne høre musikken længere. Flere gange besvimede han, mens hans tøj blev revet af eller itu.

Frygteligt billeder af ansigter, fødder, arme og sammenfiltrede kroppe vækkede ham siden, når søvnen forsøgte at tage over.

https://imgix.seoghoer.dk/df_5se26kkg.jpg
 Foto: Henning Lillegård

Unge mennesker tænder lys og græder foran scenen dagen derpå (Foto: Henning Lillegård)

https://imgix.seoghoer.dk/df_62g26knd.jpg
 Foto: Henning Lillegård

I årene efter er fesivalen stadig mærket af den frygtelige ulykke. I dag kan man lægge blomster eller sende tanker ved en stor stenstøtte til højre for den store scene. (Foto: Henning Lillegård)

For de mange fastklemte publikummer er det i minutterne omkring 23.20 svært både at rykke sig, samt kommunikere til scenemedarbejdere og vagter, at der er noget helt helt galt.

- Kig ned ved fødderne, om der ligger nogen, råber en forfærdet Eddie Vedder.

Men de otte unge mænd står ikke til at redde, da mængden langsomt trækker sig tilbage, væk fra scenen.

Senere omkommer den niende person på hospitalet.

Følgende unge mennesker, kommer aldrig hjem fra Roskilde Festival 2000:

En 17-årig dreng fra Varde, en jævnaldrende dreng fra den københavnske forstad Søborg, samt en 22-årig mand fra Århus. De øvrige ofre er en 23-årig hollænder fra Heusden, en 26-årig tysker fra Hamburg og tre svenskere: en 22-årig Malmø-bo, en 20-årig mand fra Linköbing og en 21-årig mand fra Falkenberg.

Bandet, som måtte se til fra scenekanten, mens deres purunge fans forsvandt i forlkehavet, har siden udelukket at komme tilbage til Roskilde for at spille.

- Vi har kun spillet i Danmark en gang siden ulykken. Vi havde inviteret forældre og pårørende til de døde ind, og allerede dengang var min mave lige så lille som en mønt. Det var frygteligt, så jeg kan slet ikke forestille mig at se Roskilde Festival igen. Det er udelukket, fortalte forsangeren til Politiken i 2009.

https://imgix.seoghoer.dk/sh-547246.jpg
 Foto: Henrik Hildebrandt

På én enkelt aften blev musikfesten forvandlet til et mareridt i Roskilde (Foto: Henrik Hildebrandt)

Ulykken har aldrig forladt hverken festivalgæster eller bandmedlemmer. Pearl Jams første album siden tragedien havde et gennemgribende tema. De fleste sange handlede om død og tab.

Sangen "Love Boat Captain" på "Riot Act" er tilegnet de efterladte til de ni unge mænd.

Så skrøbelige vi er

På festivalpladsen i Roskilde står en stor stenstøtte.

"How fragile we are" - Så skrøbelige, vi er, står der mejslet på tværs.

I år, den tyvende sommer efter tragedien, står stenen helt alene for første gang.

Uden tusindvis af festende, glade unge. Uden høj musik omkring sig.

"Nok er vi ikke sammen på årets festival, men lad os huske på dette, uanset hvor vi er," skriver festivalen på facebook.

En optagelse af Pearl Jam-koncerten kan høres herunder. Panikken går op for bandets forsanger efter nummeret "Daughter".

Ved 49.24 starter Eddie Vedders opfordringer til at træde tilbage:

Sponsoreret indhold