Krimi18. december 2023

19-årig skød mod ni mænd: Her er dommen

Ung københavner idømmes ti år og seks måneders fængsel for drabsforsøg. Dog blev ingen ramt, da han skød

En dengang 18-årig mand affyrede kort efter midnat 4. december sidste år mindst to skud mod en gruppe på ni mænd ud for en kiosk på Hans Knudsens Plads på Ydre Østerbro i København.

Ingen blev ramt. Men hensigten var at dræbe, mener Københavns Byret, som mandag har kendt gerningsmanden, Klement Ringmann Søgaard, skyldig i drabsforsøg. Han idømmes ti år og seks måneders fængsel.

- Vi har navnlig lagt vægt på, at tiltalte indfandt sig på Hans Knudsens Plads iklædt handsker, og at videoovervågning fra stedet viser, at han gik målrettet mod de forurettede og affyrede skud, siger retsformanden.

Klement Ringmann Søgaard har erkendt at have affyret skud med en ni millimeter FN Browning-pistol, men har afvist, at han gjorde det for at dræbe. Han har også afvist, at det skete som led i en bandekonflikt.

Det er ellers anklagemyndighedens opfattelse, at den i dag 19-årige mand rettede pistolen mod de ni mænd og trykkede på aftrækkeren, fordi han fejlagtigt troede, at de var medlemmer af banden Dødspatruljen CPH.

En gruppering, som Klement Ringmann Søgaard sammen med flere andre personer angiveligt skulle være i konflikt med.
Klement Ringmann Søgaard var af samme grund tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf 81 a, der populært kaldes "bandeparagraffen".

Ifølge bandeparagraffen kan straffen forhøjes med op til det dobbelte, hvis en forbrydelse - for eksempel et drabsforsøg som i sagen fra Østerbro - er begået som led i en konflikt i bandemiljøet.

Men den del frikendes den unge mand for. Således har retten ikke fundet det bevist, at den 19-årige affyrede skud som led i en bandekonflikt.

Han kendes til gengæld skyldig i overtrædelse af straffelovens paragraf 81 b, som indebærer, at straffen for en forbrydelse kan forhøjes med op til 50 procent, hvis der er brugt skydevåben i det offentlige rum.

Tre dommere og fem nævninger var enige om at kende Klement Ringmann Søgaard skyldig i drabsforsøg. Én nævning ville frifinde ham for drabsforsøg.

Hvad angår straffen, var dommere og nævninger enige om, at han skulle idømmes ti år og seks måneders fængsel.

Anklager Laura Birch mente også, at den unge københavner skulle idømmes ti år og seks måneders fængsel. Hans forsvarer, Gitte Juul Jensen, argumenterede for en fængselsstraf på ni år.

Den 19-årige bad om tid til at overveje, om han skal anke afgørelsen til landsretten. Det har han 14 dage til at beslutte sig for.

Sponsoreret indhold