Krimi16. januar 2020

12-årige Susan kvalt og smidt i grøften: Hvem myrdede hende?

Susan Hansen blev bare 12 år gammel. Liget af den lille pige blev 31. januar 1992 fundet af en 13-årig dreng, som var på vej til skole
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/susan_.jpg
 Foto: Discovery Networks Danmark

I kanal 5-programmet ”Drabscheferne – de uopklarede sager” fortæller Susans veninde om tabet af Susan, og hvordan det i dag – 28 år efter – stadig hjemsøger hende, at morderen endnu går fri.

  • - Hvis gerningsmanden en dag melder sig selv, så kan jeg lukke det kapitel, som stadig står åbent, siger veninden, som har valgt at være anonym i -programmet for at passe på sig selv og sin familie.

Trods næsten 4000 afhøringer i den bestialske og uforståelige drabssag, er det aldrig lykkes politiet at udpege Susans brutale morder.

  • - Jeg håber og tror på, at man nok en dag skal finde gerningsmanden – uanset hvor mange år der går.

Smidt i grøften

Skyerne hang grå og triste over Fredericia den dag i januar i 1992. I bybilledet kunne man dog spotte 12-årige Susan, der livede provinsbyen op med sin bordeauxfarvet vindjakke og sit blonde hår.

Susan havde fået lov til at tage ind til byen for at bytte nogle bøger og købe noget medicin på apoteket. Hun havde aftalt med sin mor, at hun bare skulle være hjemme klokken 17.

Allerede omkring klokken 17 ringede moren til politiet for at efterlyse sin datter. Ingen havde set den lille pige siden klokken 16.30, hvor hun nærmest var forsvundet som dug fra solen.

Dagen efter, da en 13-årig dreng var på vej i skole, så han et menneske ligge i grøften. Drengen skyndte sig at køre tilbage til sine forældre, som ringede til politiet.

På det tidspunkt havde Susan været død i adskillige timer. Politiet rykkede øjeblikkeligt ud og afspærrede området. Og kort efter blev Rejseholdet bedt om assistance.

Død i flere timer

I grøften fandt de Susan med overtøjet løftet lidt op. Hun havde strømpefødder og hendes sko lå ovenpå hende. Omkring hende lå der flere plastikposer fyldt med biblioteksbøger, medicin fra apoteket og nogle blyanter, som hun skulle give i gave til en veninde.

Ellers indeholdt findestedet meget få tekniske spor. Og gerningsstedet er aldrig blevet fundet.

Obduktionen viste, at hun var blevet kvalt. Og ligpletter afslørede, at hun formentlig havde ligget bøjet sammen i bagagerummet af en bil, før hun var blevet smidt i grøften.

Men hvorfor skulle Susan Hansen dø?

Efterforskerne nåede hurtigt frem til at gerningsmanden måtte have fået Susan ind i en bil og måske også ind i et privat hjem. Man var lige så også overbevist om, at motivet måtte være seksuelt – også selvom der ikke var tegn på, at hun havde været udsat for seksuelle overgreb.

Gennem årene er Susan-drabet gentagende gange blevet hevet frem fra arkiverne, når nye henvendelser eller retstekniske metoder gjorde sagen aktuel på ny, men aldrig er politiet kommet i nærheden af Susans morder.

Drabschefen Kurt Kragh, der var efterforsker på sagen, kædede dengang barnedrabet sammen med en række sager, hvor en mand kørte rundt i Syd- og Sønderjylland og lokkede små piger i alderen syv til 14 år ind i sin bil.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/kurt_kragh.jpg

Kurt Kragh var i 1992 drabschef på den uhyggelig sag (Foto: Discovery Networks Danmark)

Den dag i dag hælder den tidligere drabschef stadig til, at det er manden i bilen, der gjorde en alt for tidlig ende på Susans liv.

Håbet lever stadig

For familien havde sagen tragiske konsekvenser. Susans mor kom sig aldrig rover datterens død. Ifølge bogen ”Uopklaret” af Frederik Strand trak hun sig tilbage fra omverdenen og levede i mindet af datteren.

Efter flere hjerneblødninger flyttede hun på plejehjem, hvor hun godt 10 år efter Susans død afgik ved døden.

Ligesom Susans veninde håber resten af familien stadig på en opklaring. I kanal 5-programmet som også kan streames på Dplay opfordrer tidligere drabschef Kurt Kragh alle om at henvende sig til politiet, hvis de ved noget.

Sponsoreret indhold