Kongelige3. januar 2023

Strid om russer: Dronning Margrethe trækker sig som protektor for H.C. Andersen-prisen

Flere lande har forsøgt at få den russiske juryformand til at træde tilbage – nu vil det danske kongehus ikke sættes i forbindelse med prisen
Dronning Margrethe dropper et protektorat, efter der er opstået strid omkring en russisk juryformand. nbsp;
Dronning Margrethe dropper et protektorat, efter der er opstået strid omkring en russisk juryformand.
 Foto: Hanne Juul

Dronning Margrethe har ikke længere noget at gøre med den prestigefyldte børnebogspris H.C. Andersen-prisen.

Den danske regent har således trukket sig som protektor for prisen.

Det oplyser den danske afdeling i Det Internationale Råd for Bøger for Unge (IBBY), som står bag prisen, til DR.

Det sker, mens der er uro i kulissen i IBBY. På en kongres i september 2022 blev den russiske illustrator og kunstprofessor Anastasia Arkhipova nemlig valgt som formand for den jury, der skal uddele prisen næste gang i 2024.

Det har fået flere medlemslande til at protestere.

– Vi befinder os i en ganske særlig situation. Rusland fører en angrebskrig mod sin nabo, Ukraine, og er blevet stemplet som terroriststat af EU, siger Margaretha Ullström, formand for den svenske IBBY-afdeling, til DR.

– Hun kan ikke være aktiv i Rusland uden regeringens accept. Derfor bliver hun et symbol, uanset hvad hun mener om krigen.

Har udløst diskussioner

Flere landes afdelinger har forsøgt at få Anastasia Arkhipova til at trække sig. Den danske er dog ikke en af dem, men udnævnelsen af Arkhipova har udløst diskussioner i bestyrelsen, fortæller formand Birgitte Reindel, til DR.

H.C. Andersen-prisen blev uddelt for første gang i 1956 og er tidligere blevet betegnet som en slags Nobelpris for børnelitteratur.

Astrid Lindgren blev i 1958 den kun anden modtager af prisen. Cecil Bødker er den hidtil eneste danske modtager af forfatterprisen, mens Ib Spang Olsen i 1972 fik prisen, der gives for bedste illustrationer.

Sponsoreret indhold