Kongelige5 timer siden (opd. 9 min siden)

Så hård er REX-turen: To unge mænd mistede engang livet i ulykke

Rex-turen, som kronprins Christian netop har gennemført, er det hårdeste, man bliver udsat for i værnepligten. Tidligere har en ulykke under den historiske REX-tur kostet to unge mænd livet, mens 18 blev kvæstet
Der blev sparet på søvnen - men skruet helt op for udfordringerne - da kronprins Christian og hans kammerater forleden måtte igennem en af Forsvarets mest krævende prøvelser.
 Video: Kongehuset

LÆS OGSÅ: Nye billeder af kronprins Christian: Mange bemærker den samme ting!

Der er god grund til at tro, at kronprins Christian har været træt og udmattet i weekenden – for den 19-årige kronprins gennemførte i sidste uge den sagnomspundne REX-tur.

REX-turen er den hårdeste del af værnepligten, og i løbet af flere dage blev han og de andre rekrutter testet i det, de har lært – og som en ekstra belastning fik de hverken særlig meget mad eller søvn.

Den traditionsrige REX-tur har eksisteret i adskillige i år og har alle dage været betragtet som en af de hårdeste fysiske og psykiske prøvelser for rekrutterne – og flere gange har rekrutter da også måtte trække stikket på grund af enten udmattelse eller skader.

To soldater omkom, og 19 blev kvæstet, da en varevogn 19. februar 1997 påkørte et kompagni soldater på overlevelsestur på Kollerødvej i Lynge nord for København. Her ses nogle af soldaterne som var involveret i ulykken komme fra en nærliggende gård.
To soldater omkom, og 19 blev kvæstet, da en varevogn 19. februar 1997 påkørte et kompagni soldater på overlevelsestur på Kollerødvej i Lynge nord for København. Her ses nogle af soldaterne som var involveret i ulykken komme fra en nærliggende gård.
 Foto: SMikal Schlosser/NF/Ritzau Scanpix

17. februar 1997 endte REX-turen dog fatalt. Her blev en deling på 39 mand fra 3. Kompagni, 1. Livgardebataljon, fra Den Kongelige Livgarde, påkørt bagfra af en uopmærksom bilist ved Allerød.

20 rekrutter blev kvæstet – og kort efter ulykken døde Poul Arnbjerg Pedersen og Mikkel Cordes af deres kvæstelser.

I februar 1997 påkørte en bilist en marchkolonne af unge rekrutter. To soldater blev dræbt og 18 kvæstet - heraf én alvorligt.
I februar 1997 påkørte en bilist en marchkolonne af unge rekrutter. To soldater blev dræbt og 18 kvæstet - heraf én alvorligt.
 Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Ulykken skete tidligt om morgenen, da delingen netop var gået i gang med REX-turen og skulle gå en 15 kilometer lang marchtur. Det var her, at de blev påkørt bagfra af en civil bilist, der ikke havde set dem i mørket.

Efter dødsulykken ændrede man den måde, som rekrutter marcherer på om natten for at undgå lignende ulykker.

https://imgix.seoghoer.dk/2025-05-19/dsc03751_0.jpg
Kronprins Christian under sin REX-tur, som han bestod med bravour.
 Foto: Kongehuset

I alt nåede kronprins Christian at tilbagelægge hele 65 kilometer med fuld udrustning på omkring 25-30 kilo under sin REX-tur.

Under turen, der varede fire dage, fik han kun få timers hvile – og at han måtte nøjes med begrænset mængde mad.

REX-turen er afslutningen på kronprinsens rekruttid, og kun ved at gennemføre den hårde tur, gjorde han sig fortjent til at gå med dronningens navnetræk på skuldrene - den såkaldte REX.

Når kronprins Christian om lidt er helt færdig med at aftjene sin værnepligt ved Gardehusarregimentet i Slagelse, fortsætter han – ligesom sin far – den militære uddannelsesvej.

Således er kronprinsen blevet optaget på løjtnantsuddannelse, som han påbegynder i august 2025. Det skriver kongehuset på sin hjemmeside.

Værnepligten, som han begyndte at aftjene i februar, afslutter han i slutningen af maj.

Uddannelsen til løjtnant varer et år med en efterfølgende periode med praktisk tjeneste som delingsfører.

Som løjtnant i Forsvaret får man muligheden for at virke som leder, instruktør, faglærer, skydeleder og underviser for soldaterne. Basislønnen på uddannelsen ligger omkring 26.000 kroner.

Sådan kom kronprinsen igennem strabadserne

Sponsoreret indhold