Kongelige31. december 2023

Retorikere om nytårstale: Hun skal slet ikke adressere rygter

Retorikere vurderer, at dronning Margrethe bør rose kronprinsparret - men undgå at tale om Frederiks meget omtalte Madrid-tur
Dronning Margrethe under nytårstalen på Amalienborg Slot i 2022.
Dronning Margrethe under nytårstalen på Amalienborg Slot i 2022.
 Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Når dronning Margrethe nytårsaften sætter sig til rette på Amalienborg for at sende sin nytårshilsen til Danmark og resten af rigsfællesskabet, kan hun umuligt komme uden om de igangværende krige i Ukraine og Gaza.

Også selv om talen ikke må blive politisk.

Sådan lyder det fra erhvervsretoriker Mette Højen og formanden for organisationen Danske Taler, retorikeren Jesper Troels Jensen.

Begge giver deres bud på, hvad dronningens nytårstale bør indeholde for at blive en vellykket tale, der sætter punktum for 2023.

- Et overordnet emne er krig og fred. Og det vil i den forbindelse helt sikkert være oplagt for dronningen at komme ind på, hvordan vi alle har et ansvar for at skabe en bedre verden.

- Nytårstalen er generelt en variation over det at være menneske både i det globale samfund og i det nære, siger Mette Højen.

Mette Højen tror ikke nødvendigvis, at dronningen nævner Ukraine og Gaza specifikt. Men krig bliver helt sikkert et tema.

- Det er en ekstremt fin balancegang - især hvis hun kommer ind på krigene i Ukraine og Gaza, for hun må aldrig blive politisk, lyder det.

Jesper Troels Jensen vil også både anbefale og forvente, at dronning Margrethe berører konflikterne mellem dels Ukraine og Rusland, dels Israel og Hamas-bevægelsen i Gaza på en forsigtig måde.

- Hun er nødt til at sige noget om de to forfærdelige krige, der raser i og nær Europa, men hun kommer til at gøre det på en meget afdæmpet måde, lyder det fra formanden for Danske Taler.

Over for krigene i udlandet står de fredelige forhold, som de fleste i Danmark lever under, bemærker Mette Højen. Og hvis hun var dronningens taleskriver, ville hun sætte fokus på netop freden.

- Hvis jeg skulle skrive talen, ville jeg nævne et begreb som taknemmelighed, for lige nu står det liv, som mange danskere har, i skarp kontrast til de forhold, der findes andre steder i verden, siger retorikeren.

- Det kunne være en opfordring til at sætte pris på de små ting i livet og på, at vi har hinanden. At man kan gå på gaden i Danmark og føle sig sikker.

Noget, som dronningen til gengæld bør holde sig fra at nævne, er personsager i Kongehuset, mener begge retorikere.

Hun skal slet ikke adressere rygter om de enkelte familiemedlemmer - herunder et meget omtalt møde mellem kronprins Frederik og en mexicansk model og tv-vært i Spaniens hovedstad, Madrid.

- Hun vil til gengæld rose kronprinsen og kronprinsessen for deres indsats og arbejde. Det vil hun også gøre i forhold til prins Joachim for at vise, at der er styr på familien, siger Jesper Troels Jensen.

Uanset hvad dronning Margrethe nævner i sin nytårstale er de to retorikere enige om, at indholdet ikke er det mest afgørende. Det er nytårstalen som tradition sammen med det faktum, at dronningen generelt har stor opbakning i befolkningen, som har størst betydning.

- Der er meget få ting, der samler nationen i dag, og derfor er dronningens nytårstale vigtigere, end den nogensinde har været. Det vigtigste er, at hun overhovedet er der, siger Jesper Troels Jensen.

Sponsoreret indhold